Hlavní obsah

Volit prezidenta v hale, byl by jím bez debat Hardy, řekl Bellemare k francouzské senzaci

Paříž

Prvotřídní senzace. V napjaté atmosféře očekávání večerních výsledků prezidentských voleb se francouzským hokejistům povedl neuvěřitelný kousek. Na devátý pokus vůbec poprvé v historii MS porazili Finsko 5:1 a dosud největší pařížská návštěva (11 433 diváků) za to domácímu týmu připravila strhující aplaus.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Spoluhráči gratulují Florianovi Hardymu, hlavnímu strůjci nečekaného triumfu francouzského týmu nad Finy.

Článek
Fotogalerie

Spousta lidí měla husí kůži, když poprvé hodně slušně zaplněnou AccorHotels Arenou zněla nadšeně a s patřičnou hrdostí fanoušky zpívaná francouzská hymna. „Byl to strhující zážitek pro každého z nás," říkal autor dvou branek Antoine Rousssel působící v Dallasu.

„Bylo těžké se v závěru soustředit na hru a nezírat na to, jak tribuny poskakují jako na fotbale. Lidi nám dodávali energii, abychom dotáhli senzaci k vítězné tečce. Takové zápasy mohou děti ve Francii přesvědčit, že stojí za to se na hokej dát," doplnil druhý francouzský útočník z NHL, dres Philadelphie oblékajícá Pierre-Edouard Bellemare.

Při hymně se všichni francouzští hráči na ledě drželi za ramena a zpívali hrdě s diváky. „Národní tým Francie je taková báječná rodina, všichni jsme cítili ohromnou sounáležitost s fanoušky a máme společně všichni důvod se radovat. „Rozdílové bylo naše srdce. Jedině když do hry dáme něco víc, tak můžeme uspět," tvrdil Roussel.

Bellemare byl sice vyhlášen za nejlepšího hráče utkání, vzápětí ale svou cenu věnoval gólmanovi Florianu Hardymu. Ten se zaskvěl 42 zákroky a celá hala skandovala jeho jméno. „Řekl jsem předávajícímu, že správná volba má znít Hardy, on si zasloužil odměnit jako hrdina. Jsme parta dobrých přátel a nehrozilo, že bych si cenu, která patřila jemu, vzal. Předvedl úžasné zákroky, vyloženě nás k výhře dotáhl," tvrdil Bellemare.

„Kdyby se dnes volil prezident v hale, všichni by dali hlas Hardymu, to je bez debat," smál se Bellemare. „S tou cenou to bylo od Pierra úžasné gesto. Známe se spolu odmalička a vždy jsme oba hokej pojímali jako týmový sport. Slyšet své jméno nadšeně křičet z tribun bylo nádherné, budu si ho pamatovat navždy. Necítím se ale jako hrdina, celý tým dokázal něco ohromného," říkal Hardy, jenž přiznal, že po premiérové porážce s Nory byli Francouzi hodně zklamaní.

O to víc si o den později užívali skalp obhájců stříbra na MS, které se vrátilo do Paříže po 66 letech. „Máme teď jedinečnou šanci hrát si mistrovství světa na domácím ledě, to se několika generacím francouzských hokejistů nestalo. V minulosti jsme uhráli pár dobrých výsledků na šampionát v cizině, ale jak je hokej ve Francii trochu stranou zájmu, tak o nich moc lidí nevědělo. Tento bude v celé zemi přece jen víc vnímán," dodal v EBEL za rakouský Dornbirn chytající Hardy.

Před čtyřmi lety právě on stál ve francouzské brance při podobně senzačním skalpu Rusů na MS v Helsinkách. „Nevnímám to, že bych byl nějakým dítětem štěstěny, snažím se proti každému soupeři podat co nejlepší výkon a na výsledek se dívám až na konci," tvrdil gólman.

Reklama

Související témata: