Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:4 SNZačátek jako z hororu, ztráta kapitána. Češi pak ale proti vicemistrům světa předvedli báječný obrat!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Filppula 1 : 0
3. Jaakola 2 : 0
14. Lajunen 3 : 0
48. Horák 3 : 1
58. Gudas 3 : 2
59. Kovář 3 : 3
65. Hanzl (rozhodující nájezd) 3 : 4
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Začátek jako z hororu, když už ve třetí minutě prohrávali o dva góly, do toho ztráta zraněného kapitána Voráčka. Česká hokejová reprezentace na MS v Paříži ještě necelých třináct minut před koncem základní hrací doby ztrácela na Finy tři branky. Pak ale Češi zásluhou Horáka, Gudase a Kováře vyrovnali, aby báječný obrat dokonali v samostatných nájezdech, v nichž o triumfu 4:3 a zisku dvou bodů rozhodl Robin Hanzl. Další vystoupení národní tým čeká ve čtvrtek od 16:15 proti Norsku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Robin Hanzl střílí rozhodující gól v samostných nájezdech brankáři Joonasu Korpisalovi z Finska.

Článek
Fotogalerie

Když asistent trenéra Václav Prospal po dopoledním rozbruslení říkal, že Finové se po den staré prohře o čtyři góly s Francií budou chtít zlepšeným výkonem rehabilitovat, takže důležité bude přežít hlavně deset minut, do puntíku se trefil. Jenže Čechům se to nepovedlo.

Tým Suomi totiž na Čechy vlétl ve vysokém tempu a už po 58 vteřinách vedl, když Filppula dostal u pravé tyčky tolik prostoru, že si stačil puk srovnat za hůl a zasunout ho do branky. A když o necelé dvě minuty později vypálil Jaakola a tečovaný kotouč skončil za Mrázkem, vedli Finové už 2:0.

Češi byli jako opaření, Hanzl navíc chyboval při rozehrávce, z pravého křídla najíždějícího Puljujärviho však vychytal Mrázek. Další pohroma pak český tým postihla v sedmé minutě. Osala tvrdě dohrál u mantinelu Voráčka zákrokem, za který dostal trest na dvě plus deset minut, a český kapitán odjel otřesený na střídačku.

Na led se pak sice ještě na pár vteřin vrátil, na konci první třetiny ale zamířil za doprovodu lékaře do šatny a zápas pro něj předčasně skončil. V té době už navíc Jandačovi svěřenci prohrávali o tři góly, neboť na tečované nahození Lajunena nestačil Mrázek včas zareagovat.

Jandač pod vlivem matného výkonu i zranění Voráčka překopal sestavu, Češi ale dál složitě hledali cestu až ke Korpisalově brance. A když už ji našli, Kovář v polovině utkání při přečíslení tří na dva trefil jen brankáře a v téže minutě dorážel Plekanec ze vzduchu mimo.

Před brankou nekrytý Pastrňák zase nedokázal puk zvednout před Korpisalův beton. Největší aplaus českých fanoušků si tak vysloužil řízný bek Gudas, jenž učebnicovým bodyčkem poslal k ledu Rantanena.

Ani v úvodu třetí třetiny to na zlepšení dlouho nevypadalo. Mrázek naopak mohl inkasovat další góly. Ránu Hietanena totiž zastavila tyčka a pak měli Češi štěstí, že teč Puljujärviho skončila těsně vedle branky. Na druhé straně se ve stoprocentní šanci zjevil v přesilovce Kovář, Korpisalo ale kryl i následnou dorážku.

Přesto Češi svou čtvrtou přesilovku využili, Pastrňák našel zadovkou Horáka, který propálil Korpisala a svým prvním gólem na MS dodal týmu naději. A mohla být ještě větší, jenže Hanzl totiž trefil horní tyč. V 55. minutě šli Finové za zdržování hry do čtyř, další početní převahu ale mužstvo v bílých dresech nezužitkovalo.

Ale 134 vteřin před koncem třetí třetiny vypálil Gudas a Češi už prohrávali jen o gól. A když o 23 vteřin později zachytil puk Pastrňák, Kovář vystřelil po ledě a zdánlivě ztracený zápas byl najednou vyrovnaný, šlo se do prodloužení tři na tři. V jeho druhé minutě zakopl v útočném pásmu Pastrňák, Aho ale sólový únik neproměnil, takže musely rozhodnout nájezdy.

Finové Puljujärvi, Aho ani Rantanen neproměnili, Čechům tak ani nevadilo, že ve druhé sérii neuspěl Hyka. Hanzl totiž v první sérii vytáhl skvělý bekhendový blafák, jako jediný z exekutorů vstřelil gól a zařídil Čechům bod navíc.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Česko - Finsko 4:3 po sam. nájezdech (0:3, 0:0, 3:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 48. Horák (Pastrňák, Červenka), 58. Gudas (Krejčík, Řepík), 59. Jan Kovář (Pastrňák), rozhodující sam. nájezd R. Hanzl - 1. V. Filppula (Aho, Rantanen), 3. Jaakola (Rantanen,, V. Filppula), 14. V. Lajunen (Pihlström, J. Aaltonen). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Reneau - Ritter (oba USA), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 3:5, navíc Osala (Fin.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8112.
Česko: Mrázek - Gudas, Šimek, Kundrátek, Kempný, Rutta, Jeřábek, Krejčík - Pastrňák, Plekanec, J. Voráček - Radil, Jan Kovář, Červenka - Řepík, P. Vrána, Birner - Horák, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala - Rantanen, Aho, V. Filppula - Savinainen, Pihlström, J. Aaltonen - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä. Trenér: Lauri Marjamäki.
Tabulka:
Ohodnoťte známkami jako ve škole (1 - nejlepší, 5 - nejhorší) výkon českého týmu na MS proti Finsku
1
38,2 %
2
30,5 %
3
24,6 %
4
3,7 %
5
3 %
Celkem hlasovalo 31960 čtenářů.

Reklama

Související témata: