Hlavní obsah

Německo - Rusko 3:6Rozjetá sborná slaví na MS třetí výhru, kapitán týmu ale skončil v nemocnici

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Šipačov 0 : 1
18. Šipačov 0 : 2
19. Plotnikov 0 : 3
32. Gusev 0 : 4
36. Kučerov 0 : 5
46. Macek 1 : 5
49. Gogulla 2 : 5
52. Kučerov 2 : 6
60. Tiffels 3 : 6
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Hokejisté Ruska si na světovém šampionátu v Kolíně nad Rýnem připsali třetí výhru. Ve skupině A zdolali 6:3 tým Německa, který tak po úvodní výhře 2:1 nad USA podruhé za sebou prohrál. Sborná měla skvělý start, po druhé části vedla už 5:0 a domácí v závěru už jen zkorigovali výši prohry. Dva góly vítězů dali Vadim Šipačov a Nikita Kučerov, čtyřmi asistencemi se před dosud nejvyšší návštěvou turnaje (18 734 diváků) blýskl další útočník Artěmij Panarin.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vadim Šipačov se raduje, v úvodní třetině utkání s Německem zatížil konto domácích dvěma góly.

Článek
Fotogalerie

Rusům hodně pomohl nástup do utkání, když už po 64 sekundách skóroval zblízka nikým nekrytý Šipačov. Rieder mohl vyrovnat, ale nedal. V polovině 14. minuty skončil zápas pro dva hráče: Hager nešetrně podkopl Mozjakina, jenž spadl z výšky nekontrolovaně na záda, a byl vyloučen do konce utkání. Ruský kapitán se však zvedl jen velmi ztěžka a rovněž on zamířil do kabin a následně do nemocnice. Podle prvních informací serveru Sovětskij sport utrpěl otřes mozku a jeho další účast na turnaji je prakticky vyloučena.

"Bylo tam dnes pár nešťastných momentů a Mozjakinovo zranění je pro nás samozřejmě nepříjemnost. Nemyslím si ale, že Němci jsou nějak zákeřným týmem. Je to hokej," uvedl s nadhledem ruský forvard Nikita Gusev.

Pětiminutové oslabení na straně Německa zkrátil menší trest mstitele Plotnikova, ale i během tříminutové hry pět na čtyři stihli skórovat opět Šipačov, který procedil puk pod rukou Greisse, a i samotný Plotnikov, který tečoval puk těsně před strážcem branky domácích.

Zkraje druhé třetiny odešel do kabiny zraněný Rieder. Ve 27. minutě Plotnikov nezamířil ve velké šanci přesně a zhatil tak koncovku povedené individuální Tkačovovy akce. Ve 32. minutě sborná zvýraznila vedení, když Panarin v další přesilovce střelou nejprve vyřadil ze hry bránícího Plachtu a vzápětí našel Guseva, který do odkryté branky zvýšil už na 4:0.

Jen pár vteřin nato se Gusev dostal do úniku, zkusil zakončit mezi betony, Greiss je však sklapl k sobě včas. Ve 36. minutě se ve zcela totožné situaci ocitl Kučerov, a jako kdyby chtěl o rok staršímu spoluhráči ukázat, jak si v takovou chvíli počínat - Greisse překonal parádním bekhendovým blafákem.

Třetí dějství nabídlo za rozhodnutého výsledku bezstarostný hokej, při němž Rusové značně polevili a Němci toho dokázali využít. Ve 46. minutě se prosadil dorážející Macek. Pak Gogulla v přesilovce mezi kruhy tečoval Ehrhoffovo nahození a snížil na 2:5. Kučerov se následně prosadil dorážkou a skóre uzavřel 50 sekund před závěrečnou sirénou Tiffels.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Německo - Rusko 3:6 (0:3, 0:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 46. Macek (Müller, D. Seidenberg), 49. Gogulla (Ehrhoff, Kahun), 60. Tiffels (Kink, D. Seidenberg) - 2. Šipačov (Dadonov, Panarin), 18. Šipačov (Gusev, Panarin), 19. Plotnikov (Provorov, Antipin), 32. Gusev (Panarin, Bělov), 36. Kučerov, 52. Kučerov (Panarin). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gouin - Vanoosten (oba Kan.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 2:6, navíc Hager (Německo) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 18 734.
Německo: Greiss - Müller, D. Seidenberg, Ehrhoff, Abeltshauser, Hördler, Reul, Krueger - Macek, Kahun, Rieder - Ehliz, Tiffels, Reimer - Gogulla, Hager, Schütz - Y. Seidenberg, Fauser, Kink - Plachta. Trenér: Marco Sturm.
Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Barabanov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Gusev - Mozjakin, Tkačov, Plotnikov. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: