Hlavní obsah

Sedmá posila z NHL na cestě. Sobotka v pátek přiletí do Paříže

Paříž

České hokejisty na mistrovství světa doplní sedmý hráč z NHL. Útočník Vladimír Sobotka, jemuž skončila sezóna v St. Louis, má do Paříže přiletět v pátek. Potvrdil to generální manažer národního týmu Martin Ručinský v reakci na twitterové sdělení zámořského klubu, že ze St. Louis se na šampionátu představí kanadský obránce Parayko a český útočník Sobotka.

Foto: Brace Hemmelgarn, Reuters

Vladimír Sobotka (71) ze St. Louis střílí gól v zápase proti Minnesotě.

Článek

Sobotka už v úterý oznámil realizačnímu týmu reprezentace, že v zámoří prošel zdravotní prohlídkou, je zdravý a tedy připravený dorazit na mistrovství světa. Vedení národního týmu ale trochu váhalo, jestli ho má povolat. „Letí ze zámoří domů připravený na náš telefonát a zařídíme se podle toho, jaký tady bude zdravotní stav hráčů," říkal ještě po čtvrtečním poledním tréninku asistent kouče Jaroslav Špaček.

Pro devětadvacetiletého centra skončila klubová sezóna v neděli, kdy Blues vypadli z play off NHL. Ručinský s ním byl celou dobu v kontaktu a tak trochu naznačoval, že Sobotkova případná nominace závisí i na zdravotním stavu kapitána Jakuba Voráčka „Jsme v situaci, že ještě úplně přesně nevíme, co bude s Vorasem, takže trochu čekáme, jak se Kuba bude cítit, až pak budeme reagovat," tvrdil Ručinský.

Nakonec došlo mezi ním a hráčem k dohodě a Sobotka se tak potřetí v kariéře představí na mistrovství světa. Hrál je už v roce 2014 a 2015, kdy Česko pokaždé obsadilo čtvrté místo. Při očekávaném zapsání Sobotky na soupisku pak zůstane už poslední volné místo. Pro jeho případné zaplnění jsou už týden v dějišti turnaje nachystáni Kolář, Šulák, Lev a Holík.

Letošní sezóna je pro Sobotku naprosto unikátní. Jako jediný hokejista této planety se během ní představil na Světovém poháru, akcích Euro HockeyTour, nastoupil v KHL i NHL a teď se objeví i na šampionátu. Sezónu totiž začal v Omsku a po jeho vyřazení z play off si dokázal vyjednat přesun do zámoří, kde obnovil smlouvu se St. Louis.

Reklama