Hlavní obsah

Česko - Norsko 1:0 PPObrovské trápení! Češi mohou být proti Norům rádi za dva body, rozhodl Kovář

MinutaMin. Tým Hráč Akce
62. Kovář 1 : 0
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Tři dny po báječném čtyřgólovém obratu proti Finům ukázala česká hokejová reprezentace na světovém šampionátu v Paříži hodně matný výkon. Proti Norům se Jandačovi svěřenci celý zápas trápili a nakonec museli vzít za vděk dvěma body za výhru 1:0 po prodloužení, kterou v 62. minutě zařídil Jan Kovář. Další zápas čeká národní tým, který v tabulce základní skupiny B poskočil na třetí místo, v pátek od 16:15 proti Slovinsku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Kovář (druhý zprava) přijímá gratulaci k rozhodujícímu gólu od spoluhráčů (zleva) Tomáše Zohorny, Jakuba Jeřábka a Davida Pastrňáka.

Článek
Fotogalerie

Český tým mohl počítat i s Jakubem Voráčkem, jenž otřesený nedohrál pondělní souboj s Finy, ani přítomnost kapitána ale favorita k přesvědčivému výkonu nevybičovala. Jandačovi svěřenci se do vyložených příležitostí dlouho nedostávali a gólmana Haugena příliš nezaměstnávali.

Až při první přesilovce zápasu vypálil Voráček, Haugen si ale s pukem poradil stejně jako při zakončení Pastrňáka. V sedm vteřin trvající dvojnásobné početní převaze zůstal v mezikruží zcela nekrytý Horák, jenže nezamířil přesně.

Na Pavla Francouze, jenž v české brance dostal přednost před Petrem Mrázkem, mířily za úvodní dvacetiminutovku jen tři střely, tu nejnebezpečnější Holösovu od modré ale s jistotou kryl. A když už byl překonán, gól nemohl platit, neboť po faulu Gudase byla klec posunuta ještě předtím, než kotouč překročil brankovou čáru.

Zlepšení nepřicházelo ani po pauze a blízko vedoucí trefě byli naopak Norové. Rosseli Olsen při přečíslení branku minul. Když ve 28. minutě Češi při vlastním oslabení špatně střídali, poslali je sudí do tří. Při šanci Bastiansena tým podržel Francouz, jenž se už při klasickém oslabení vytáhl skvělým zákrokem lapačkou proti Kenu Ándremu Olimbovi.

Snad jedinou opravdovou hrozbou českého týmu byl Jakub Voráček, který hýřil aktivitou a snažil se pořád něco vymýšlet. Po individuální akci ale pálil jen do Haugena, v samém závěru druhého dějství pak kapitán překrásným pasem přes brankoviště našel Plekance, Haugen ale Nory zachránil svým betonem.

Jestliže první dvě třetiny se český tým trápil, v té třetí přenechal aktivitu Norům, a dokonce se jen bránil. Češi si nedokázali kloudně přihrát, o ohrožení Haugena ani nemohlo být řeči. Vždyť první zákrok musel v třetí periodě vytáhnout až po více než devíti minutách. Poté favorit přeci jen přidal, jenže najít střelce se stále nedařilo. A kdyby Olden v 56. minutě při brejku dvou na jednoho netrefil jen Francouzovu lapačku, bylo by s Čechy ještě hůř.

Šlo se tak do prodloužení tři na tři, v jehož druhé minutě došťouchal puk za brankovou čáru z dorážky Jan Kovář a rozhodl o české výhře 1:0 za dva body.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
ČR - Norsko 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branka a nahrávky: 62. Jan Kovář (Pastrňák, Jeřábek). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Stricker (Švýc.) - Oliver (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 6381.
ČR: Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Řepík, R. Hanzl, Birner - Pastrňák, Jan Kovář, T. Zohorna - Voráček, Plekanec, Červenka - Hyka, Horák, Vrána. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Sveum, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen - M. Olimb, Patrick Thoresen, K. A. Olimb - Röymark, Rosseli Olsen, Bastiansen - Martinsen, K. Forsberg, Reichenberg - Trettenes, Olden, Roest - Karterud. Trenér: Petter Thoresen.
Ohodnoťte známkami jako ve škole (1 - nejlepší, 5 - nejhorší) výkon českého týmu na MS proti Norsku.
1
4,1 %
2
3,5 %
3
18 %
4
53,5 %
5
20,9 %
Celkem hlasovalo 15690 čtenářů.

Reklama