Hlavní obsah

Na Nory s Francouzem v brance, Voráček by měl být připraven. Kdy naskočí Sobotka?

Paříž

Česká hokejová reprezentace nastoupí v dnešním utkání mistrovství světa proti Norsku (od 16:15) s Pavlem Francouzem v brance. Hrát by měl i kapitán Jakub Voráček, jenž pondělní střetnutí s Finskem po zákroku Osaly nedohrál.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Brankář Pavel Francouz během zápasu s Běloruskem - ilustrační foto.

Článek

Francouz na šampionátu v Paříži odchytal duel s Běloruskem (6:1), úspěšnost jeho zákroků činila 85,71 procent.

Gólman Čeljabinsku dopolední rozbruslení před soubojem s Nory stejně jako ostatní hráči, kteří by měli do odpoledního zápasu zasáhnout, vynechal. Na ledě tak chyběl i Voráček, generální manažer národního týmu Martin Ručinský však věří, že ryšavý útočník bude trenérům k dispozici.

Jak by měli Češi nastoupit proti Norům:
Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Pastrňák, Jan Kovář, T. Zohorna - Voráček, Plekanec, Červenka - Řepík, R. Hanzl, Birner - Hyka, Horák, Vrána - Radil

„Voras by měl být v pořádku, po středečním tréninku, který absolvoval v plné zátěži, se cítil dobře. Dnes ráno jsem s ním sice nemluvil, pokud se ale nic nezměnilo, tak není problém a půjde na Nory," prohlásil Ručinský.

V pátek odpoledne pak do francouzské metropole dorazí Vladimír Sobotka, který tak bude sedmou posilou z NHL. Zítřejší duel se Slovinskem ještě nestihne, s reprezentací bude poprvé trénovat v sobotu. Národní tým jej ihned zapíše na soupisku a na turnaji útočník St. Louis poprvé nastoupí v neděli proti Francii.

„Vláďa je výborný hráč, hned jsme o něj projevili zájem. Cítíme, že nám může pomoct. Ale na soupisce do pole máme už jen dvě volná místa, tak jsme museli zvažovat všechna pro a proti," poukazuje Ručinský na zdravotní stav Voráčka i Petra Holíka.

Holík cítí obtíže v soubojích

Zlínský útočník měl figurovat v původní nominaci na MS, v generálce na turnaj proti Rusku si ale poranil žebra a mezižeberní sval a z kádru vypadl. Během týdne se ale jeho zdravotní stav zlepšil a v úterý se k mužstvu v Paříži připojil.

Úplně stoprocentně fit ale není. „Zranění ho limituje v osobních soubojích. To rozhodlo, že jsme Sobotku zavolali okamžitě. Petr Holík tu s námi bude dál, nominaci si uhrál, tak jsme k němu chtěli být féroví. Dál zůstává v partě," prohlásil Ručinský.

„Jsem rád, že tu s týmem můžu trénovat a třeba se můj stav ještě zlepší. Může se stát všechno, třeba se dostanu i do zápasu," neztrácí Holík naději.

Po avizovaném zapsání Sobotky tak Češi budou mít na soupisce poslední volné místo pro hráče do pole. Svedou o něj souboj obránci Jan Kolář, Libor Šulák a útočníci Jakub Lev s Holíkem, kteří s týmem v Paříži trénují. Realizační tým reprezentace ještě neví, kým poslední okénko zaplní.

„Zbylé místo si ještě necháváme volné pro případ, že by se někdo zranil. Před čtvrtfinále se rozhodneme," říká Ručinský.

Reklama