Hlavní obsah

Vydřené vítězství zachránil Kovář. Kotouč se naštěstí došoural za čáru, ulevil si střelec

Paříž

Dlouho to bylo od českých hokejistů v Paříži jen marné dobývání norské branky. Teprve po 85 vteřinách prodloužení zachránil vydřené vítězství 1:0 gól Jana Kováře.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Kovář (druhý zprava) přijímá gratulaci k rozhodujícímu gólu od spoluhráčů (zleva) Tomáše Hyky, Tomáše Zohorny, Jakuba Jeřábka a Davida Pastrňáka.

Článek
Fotogalerie

„Dostali jsme se do přečíslení, už Pasta tam měl dobrou šanci a ani jsem nečekal, že mi bude puk dávat, ale vyplatilo se mně držet hůl na ledě. První střelu gólman pokryl, kotouč se mi po odrazu od nohy naštěstí došoural za čáru," líčil Kovář, jenž tak odvrátil možnou blamáž proti soupeři, kterému Česko zatím podlehlo na šampionátu jen jednou v roce 2010.

Všem reprezentantům se ulevilo. „Pro nás cenná výhra a při vyrovnanosti skupiny možná zlatý bod navíc. Chtěli jsme tři, ale jsme rádi i za dva," říkal nejlepší český kanonýr z NHL David Pastrňák, jenž sice v Paříži zatím gólově mlčí, ale připsal si už čtvrtou asistenci. „Šance jsou, tak to snad i brzy padne. Nepřijde mi tady ale moc dobrý led," připustil.

Nebyl šrumec před brankou

Trenér Josef Jandač očekával s Nory hodně obtížný zápas. „Hrají nesmírně urputně v obranném pásmu a my proti nim neukázali ten správný šrumec před brankou," hodnotil kouč, jehož svěřenci nevyužili dvě přesilovky v řadě a spálili i dost šancí. „Ze začátku jsme asi nebyli dost hladoví. Norové hráli hodně dobře organizovaně a čas pracoval pro ně. Bohužel nepřišel gól, kterým bychom je donutili otevřít hru," litoval Kovář.

„Moc záživný hokej to nebyl, jenže takové zápasy s Norskem většinou jsou. Zahušťují v pěti prostor před kasou, pořád máte někoho z nich na zádech," posteskl si i Pastrňák. „Sice jsme Nory jasně přestříleli, ale málo clonili, takže gólman skoro všechno viděl," uvažoval Jandač.

„Museli jsme být navíc neustále ostražití i vzadu," připomněl Kovář pět minut před koncem málem smrtící norský brejk. „Francík to Oldenovi naštěstí chytil do lapačky, jinak jsme mohli odejít úplně bez bodu," dodal autor jediné branky. Jandač nakonec za pozitivní označil, že český tým už pět třetin po sobě neinkasoval. „Potřebujeme však rychleji otáčet hru a svižněji dostávat puk dopředu, abychom v útoku nechodili pořád do plných," připustil trenér.

Reklama

Související témata: