Hlavní obsah

Potřeboval bych zákroky psát asi hrabičkami, smál se Francouz

Paříž

Nedá se říct, že by na pařížském ledě zrovna nevěděl, kam dřív skočit. Pavel Francouz nebyl ani při svém druhém vystoupení na letošním mistrovství světa přetížen. V sobotu proti Bělorusům čelil pouhým sedmi střelám, s Nory byl přinucen k jen deseti zásahům.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Brankář Pavel Francouz a Nor Patrick Thoresen.

Článek

„Je to zvláštní věc, která se moc často nevidí. Asi budu muset vyhubovat člověku, co u statistik píše zásahy. Potřeboval bych, aby mi je psali hrabičkami, jinak to vypadá, že se tady zrovna nepředřu," chechtal se Francouz, přesto z něj docela lil pot.

„Jak se venku oteplilo, tak je i v hale větší horko. Navíc jsem se snažil celou dobu udržet v provozní teplotě, protože jak šel čas, tak duel směřoval k tomu, že kdo dá gól, tak vyhraje."

Francouz za málo práce vděčí i skvělé defenzivní činnosti národního týmu „Zřejmě to celé vychází ze stylu naší hry, že se snažíme nedat soupeři prostor ke střelbě. Kluci mi aktivním pojetím bránění hrozně pomáhali, většina puků až ke mně nedolétla," líčil už trochu vážněji český gólman, jehož těšilo, že čistým kontem proti Norsku dal týmu šanci urvat výhru v prodloužení.

„Hráli jsme dobře, akorát tomu chyběl gól. Norové byli celou dobu hodně zatažení a nic se k nám správně neodráželo, aby se povedlo puk zamést. Nakonec to byl Kovy, komu se to podařilo dotlačit za čáru a všichni z toho máme radost," připustil Francouz a připustil, že nejtěžší to pro něj bylo při přesilovkách soupeře. „Norové zaparkovali toho vysokého kluka (Oldena) před bránou a mně se těžko hledaly puky," dodal český gólman.

Vysloužil si ale velkou pochvalu od kouče. „Měl to vážně těžké, ale vydržel absolutně soustředěný a na konci třetí části předvedl perfektní zákrok lapačkou. Po chybě obránce Norové měli přečíslení a při něm nás neskutečně podržel," řekl Josef Jandač.

„To tam docela nebezpečně vyplynulo. Někdo z kluků (Krejčík) tam upadl a jeli do přečíslení, ale naštěstí se mi podařilo puk chytit. Sehráli jsme to celé tak, jak se to učíme na tréninku. Já věděl, že si budu hlídat střelu a spoléhal jsem na obránce, že když tak bude mít přihrávku do prázdné brány," přiblížil Francouz.

Reklama