Hlavní obsah

Švédsko - Lotyšsko 2:0Švédové porazili po vlažném výkonu Lotyšsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Landeskog 1 : 0
57. Lindholm 2 : 0
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem

Hokejisté Švédska porazili na mistrovství světa Lotyšsko 2:0 a ve skupině A vystřídali domácí Německo na poslední čtvrté postupové příčce do play off. Lotyši až ve čtvrtém zápase ztratili body. O výhře favorita rozhodl v 10. minutě Gabriel Landeskog a potvrdil ji v závěru Elias Lindholm. Čisté konto vychytal díky 19 úspěšným zákrokům Eddie Läck.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Švéd Elias Lindholm se raduje se spoluhráči z gólu proti Lotyšsku.

Článek

Švédové měli před utkáním na kontě jedinou výhru ze tří zápasů, přesto tomu cesta za důležitými body, kterou zvolili, příliš neodpovídala. Vlažný výkon stačil na úvodní trefu Landeskoga, jenž se prodral do koncovky z rohu kluziště, ale jinak toho tým plný hvězd příliš nepředvedl. Vyrovnat mohl naopak Girgensons, ale gólman Läck, jenž dostal první možnost na turnaji, byl proti.

Seveřané si místo suverénní jízdy za výhrou několikrát zkomplikovali život. Zkraje druhé třetiny museli na půl minuty dokonce do tří, ale jejich těsný náskok odolal. Lotyšský gólman Merzlikins se vyznamenal na konci 34. minuty, kdy vychytal ve velké příležitosti Joela Lundqvista.

Favorit si profesorským a nepříliš disciplinovaným výkonem místy hodně koledoval, jenže Lotyši ho neztrestali. V dobré pozici neuspěl Daugavinš a nepovedlo se jim to ani ve druhé dvojnásobné početní výhodě v utkání, ačkoliv tentokrát trvala dlouhých 96 vteřin.

S blížícím se závěrem měl Daugavinš další dobrou možnost, ale vyrovnávací branku nedal. Místo toho Švédové přidali druhý gól. Rask nejdříve ve stoprocentní příležitosti napálil tyč, ale Lindholm z kruhu pro vhazování uklidil odražený puk do sítě.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Švédsko - Lotyšsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Landeskog (V. Rask, E. Lindholm), 57. E. Lindholm (V. Rask). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Piechaczek (Něm.) - Šefčík (SR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 8:3. Bez využití. Diváci: 8276.
Švédsko: Läck - Stralman, Hedman, Holm, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Pavlovs. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: