Hlavní obsah

Francie - Bělorusko 4:3 SNFrancie zdolala Bělorusy a drží si naději na čtvrtfinále MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Treille 1 : 0
21. Fleury 2 : 0
27. Pavlovič 2 : 1
38. Šarangovič 2 : 2
42. Kulakov 2 : 3
53. Bellemare 3 : 3
65. Da Costa (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Francie zdolali na domácím mistrovství světa v Paříži Bělorusko 4:3 po samostatných nájezdech a drží si naději na postup do čtvrtfinále. Po třetí výhře na turnaji má nedělní soupeř českých hokejistů na čtvrtém místě stejně bodů jako páté Norsko a šesté Finsko, které mají zápas k dobru. V rozstřelu rozhodl Stéphane Da Costa. Bělorusové získali první bod a čeká je v sobotu přímý boj o záchranu se Slovinskem.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Francie slaví důležité vítězství nad Běloruskem na domácím mistrovství světa.

Článek

Francouzi povzbuzeni dobrými výkony začali proti trápícímu se Bělorusku aktivně a hned ve druhé minutě měl šanci Perret. Převahu v úvodním dějství zužitkovali domácí až ve 13. minutě, kdy se bývalý útočníka Kladna a Sparty Sacha Treille trefil z levého kruhu přesně nad Lalandeovo rameno do protějšího horního rohu.

Zvýšit mohl obránce Manavian, který se po kličce gólmanovi snažil zasunout u levé tyče puk zpoza branky, ale Lalandea stihl v brankovišti zastoupit Lisovec. První přesilovku zápasu nabídl v závěru úvodního dějství Francii faulem Kovyršin a po 54 sekundách druhé třetiny ji využil přesnou střelou z mezikruží Fleury.

Ve 24. minutě fauloval při šanci Kulakova Claireaux, ale domácí v oslabení odolali. V čase 26:40 už se Bělorusové radovali, když po Šarangovičově střele ze vzduchu dorazil puk Pavlovič. Tým kouče Davea Lewise prolomil střelecké prokletí po 185 minutách a 27 vteřinách.

Vrátit Francii dvoubrankový náskok mohli Roussel a Sacha Treille, ale stále nebezpečnější byli i Bělorusové. Ti se ještě ubránili při Vorobejově trestu a ve 38. minutě překonal Hueta po Lingletově přihrávce Šarangovič. Vyrovnání ještě potvrdil videorozhodčí.

Na přelomu druhé a třetí třetiny se Francie ubránila při Bechově vyloučení a s jeho koncem fauloval Manavian, při jehož pobytu na trestné lavici ve 42. minutě zakončil kombinaci Kulakov a Bělorusové poprvé na turnaji vedli.

Francie sice neuspěla při čtyřminutovém vyloučení Stase, ale v 53. minutě překvapil ránou z levé strany Lalandea Bellemare a vyrovnal. Domácí mohli zápas ztratil, když při Manavianově trestu trefil tyč Linglet a Huetovi pomohla tyč i v nastavení při vyloučení Fleuryho. Ve čtvrté sérii rozstřelu rozhodl Stéphane Da Costa, který proměnil i svůj druhý pokus. O play off budou Francouzi dále bojovat v neděli proti Česku a v pondělí proti Slovinsku.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Francie - Bělorusko 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. S. Treille (T. Da Costa, Raux), 21. Fleury (Roussel, S. Da Costa), 53. Bellemare (S. Da Costa), rozhodující sam. nájezd S. Da Costa - 27. Pavlovič (Šarangovič, Vorobej), 38. Šarangovič (Linglet), 42. Kulakov (S. Kosticyn, Děmkov). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Öhlund (Švéd.) - Leermakers (Niz.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 6802.
Francie: Huet - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Janil, Dame Malka, Raux - A. Roussel, Bellemare, S. Da Costa - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Meunier, Douay, Perret - Ritz, Lamperier, Rech - Claireaux. Trenér: Dave Henderson.
Bělorusko: Lalande - Korobov, Lisovec, Šinkevič, Chenkel, Jevenko, Vorobej - S. Kosticyn, Kovyršin, Kogalev - Šarangovič, Linglet, Pavlovič - Kulakov, Děmkov, A. Stas - Drozd, Karaban, A. Volkov - Stefanovič. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: