Hlavní obsah

Sobotka nastoupí proti Francii v první řadě, Šimek hlásí dobré zprávy. Holík míří domů

Paříž
Aktualizováno

Hokejový útočník Vladimír Sobotka v sobotu odpoledne poprvé trénoval s národním týmem v dějišti světového šampionátu v Paříži a v neděli nastoupí proti domácí Francii. Připravený bude i obránce Radim Šimek, který kvůli poraněnému zápěstí nedohrál páteční duel se Slovinskem. Reprezentaci naopak dnes opustil forvard Petr Holík, který kvůli zdravotním problémům nebyl zapsán na soupisku a s mužstvem jen trénoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Centr národního týmu Vladimír Sobotka.

Článek

Sobotka se proti Francii postaví na levé křídlo elitní útočné formace, jeho spoluhráči budou Tomáš Plekanec s kapitánem Jakubem Voráčkem. „Po zápase se Slovinci jsem všichni trenéři napsali na papír svou sestavu, jak by měla se Sobotkou vypadat, a nastala skoro stoprocentní shoda," prohlásil asistent trenéra Jiří Kalous.

„Ze spolupráce s Plekym a Vorasem na tréninku mám dobrý pocit, hlavně jsem se ale soustředil na sebe, abych se připravil na zápas a podal v něm dobrý výkon. Zapotil jsem se a doufám, že to bude dobrý," prohlásil po půlhodině strávené na ledě Sobotka, jehož čeká třetí MS.

„Jsem rád, že už jsem tady, nechtěl jsem po sezóně odpočívat, měl jsem zájem reprezentovat. Viděl jsem zápasy s Kanadou a Běloruskem a líbilo se mi, jaký přímočarý hokej kluci hráli," řekl útočník, který v této sezóně nastupoval v KHL za Omsk a po vypršení kontraktu se přesunul do St. Louis do NHL.

Jak Češi vyrukují na Francii:
Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Plekanec, Sobotka - Pastrňák, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Horák, R. Hanzl, T. Zohorna - Radil, Hyka

Proti Francii se do branky postaví Pavel Francouz, do prvních čtyř útočných formací se nevejdou Lukáš Radil s Tomášem Hykou. Tým dnes opustil jiný forvard Petr Holík, jenž stále není stoprocentně v pořádku. Holík se zranil v generálce na MS proti Rusům a na šampionát přiletěl až později. Kvůli naraženým žebrům a pohmožděnému svalu ale s mužstvem jen trénoval a na soupisku zapsán nebyl.

„Petr měl výbornou přípravu, mistrovství si uhrál, ale bohužel se v posledním zápase zranil. Když byl doma a v klidu, tak si myslel, že je v pořádku, ale když se zapojil do tréninkového procesu, tak zjistil, že to není v soubojích stoprocentní," prohlásil Kalous.

Po avizovaném zapsání Sobotky tak na soupisce zbývá pro hráče do pole už jen jedno volné místo. Poperou se o něj obránci Jan Kolář, Libor Šulák a útočník Jakub Lev.

Šimek: Zápěstí zlomené nemám

Souboj s Francií by neměl vynechat obránce Radim Šimek, jenž odstoupil ze zápasu se Slovinskem kvůli poraněnému zápěstí. Sobotní trénink však absolvoval, byť s tejpem na levém zápěstí.

V nedělním utkání proti Francii by měl nastoupit i Šimek, jenž nedohrál páteční zápas. Dnešní trénink absolvoval se speciálním tejpem na levém zápěstí. „Byl jsem na rentgenu, kde mi řekli, že nic zlomeného není. Na tréninku jsem tomu dal trochu voraz, ale budu v pohodě," uklidňuje liberecký zadák.

Reklama

Související témata: