Hlavní obsah

Měl jsem velký zájem reprezentovat, řekl Sobotka v Paříži. Trénoval na křídle u Voráčka a Plekance

Martin Kézr (Paříž)Právo

Útočník Vladimír Sobotka, který je sedmou českou posilou z NHL pro letošní MS, v sobotu po poledni absolvoval půlhodinový trénink s národním týmem v Paříži. Ocitl se při něm na levém křídle vedle další hokejistů ze zámořské ligy, Jakuba Voráčka a Tomáše Plekance.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Vladimír Sobotka a Jakub Voráček na tréninku. Kam až dojde česká reprezentace na MS?

Článek

Jaký máte pocit z prvního tréninku?

Doufám, že to bude dobrý. Zapotil jsem se a mohu být rád, že mám ten první trénink po delší době v pohodě za sebou.

Bude těžké zvládnout rychle aklimatizaci po přesunu ze zámoří?

Vymlouvat se na ni nemůžu, prostě jsem tady a ještě mám dost času lehnout si, odpočinout a nachystat se na nedělní zápas s Francouzi. Určitě nějaká únava tam je, srovnávám se i časovým posunem, ale to všechny půjde zvládnout. Síly ještě rozhodně mám, budu se snažit co nejvíc pomoct klukům.

Sledoval jste, jak se jim tady zatím vedlo?

Viděl jsem ještě za oceánem zápasy s Kanadou a Běloruskem. Líbila se mi hra, kterou kluci předváděli, byl to fajn přímočarý hokej.

Měl jste hned po vyřazení St. Louis z play off jasno, že pomůžete reprezentaci na šampionátu?

Měl jsem zájem reprezentovat a v klubu prošel zdravotní prohlídkou, tam žádný problém nebyl. Celou dobu jsem byl ve spojení s manažerem Ručinským, tak jsme si řekli, jak se věci mají

Na ledě to vypadalo, že i pozice křídla si můžete s Voráčkem a Plekancem vyhovět. Cítil jste to také?

Nějakou chvíli jsem nebyl na ledě, takže jsem se soustředil hlavně na sebe. Pocit mám dobrý.

Snad každá vaše tréninková střela skončila gólem, co vy na to?

No kdyby to takhle bylo v zápase, tak je to lepší. Přece jen jsem nějakou dobu nebyl na ledě. Jedině dobře, že mě to i tady lepí.

Co říkáte na svou unikátní sérii, že jste v této sezóně stihl hrát KHL i NHL a na reprezentační úrovni Světový pohár, Euro Hockey Tour a teď přidáte i MS?

Jsem rád, že jsem zdravý a můžu hrát. Chtěl bych toho zvládnout co nejvíc, když tělo konečně dovolí.

Do St. Louis jste přijel až těsně před koncem základní části NHL. Jak tedy hodnotíte své účinkování v dresu Bluesmanů?

Takový vstup jsem asi ještě nikde neměl. Sám jsem byl překvapený, že jsem po několika týdenní pauze, která byla od konce v Omsku, našel takový herní klid. Jsem za to vážně rád. Na menším ledě v zámoří jsem se snažil hrát víc pozičně, než zbytečně někde lítat. Dařilo se pak i v play off, ale Nashville, který nás vyřadil, měl výborně beky a v sérii na šest zápasů zaslouženě postoupil do konferenčního finále

Byl to nostalgický návrat do klubu po třech letech?

Sice je jiný trenér, ale jinak se tam toho moc nezměnilo. I systém hry zůstal stejný, akorát šest sedm kluků, jej jiných. Přišel jsem vlastně do známého prostředí a je to pro mě vlastně vysvobození. Teď už vím, kde mám další tři roky hokejovou adresu.

Reklama