Hlavní obsah

Norsko - Finsko 2:3 PPFinové přišli v poslední minutě bitvy s Norskem o vedení, výhru slavili až v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Bastiansen 1 : 0
26. Hietanen 1 : 1
29. Honka 1 : 2
60. Martinsen 2 : 2
62. Hännikäinen 2 : 3
Záznam online reportáže

Paříž

Hokejisté Finska zdolali na mistrovství světa v Paříží Norsko 3:2 v prodloužení a po porážce s Francií (1:5) nepřipustili další překvapení na svůj účet. O tříbodovou výhru přišel tým kouče Lauriho Marjamäkiho 29 sekund před koncem třetí třetiny po trefě Andrease Martinsena, ale v čase 61:55 rozhodl Markus Hännikäinen.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Finský hokejista Markus Hännikäinen slaví vítězný gól v síti Norska v utkání mistrovství světa.

Článek

Finové nastoupili s černými páskami, aby uctili památku v pátek zesnulého bývalého prezidenta Mauna Koivista. V důležité bitvě o postup do play off mezi soky, kteří na turnaji dosud nasbírali po sedmi bodech, se na gól čekalo do 19. minutě. Nejdříve v úvodním dějství nevyužili Finové přesilovku při vyloučení Patricka Thoresena, naopak Norové při Hännikäinenově pobytu na trestné lavici udeřili. Od modré čáry vystřelil Nösterbö a Bastiansen úspěšně tečoval před Korpisalem.

Další přesilovku na přelomu první a druhé třetiny po Ahově faulu Norové neužitkovali a sami inkasovali ve 26. minutě při Sveumově vyloučení. Haugena překvapil střelou z levé strany z úhlu Hietanen.

Při Martinsenově trestu pak sice Norové odolali, ale hned osm vteřin po jeho návratu z trestné lavice Honka vypálil za levým kruhem a trefil přesně pravý horní roh Haugenovy branky.

Finové, kteří si boj o čtvrtfinále zkomplikovali především prohrou s domácí Francií, opět nepodali nijak přesvědčivý výkon. V závěrečném dějství se ubránili při dvou oslabeních, přičemž při Filppulově vyloučení jim po střele Mathise Olimba pomohla levá tyč. V power play ale dotlačil puk v závěru v brankovišti za Korpisala Martinsen.

Na přelomu třetí třetiny a prodloužení Finové odolali v oslabení. Naopak Hännikäinen hned po návratu z trestné lavice proměnil po Pyöräläově přihrávce únik a zajistil Finsku důležitou výhru.

Mistrovství světa v hokeji
Skupina B (Paříž):
Norsko - Finsko 2:3 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 19. Bastiansen (Nörstebö), 60. Martinsen - 26. Hietanen (Aho, V. Lajunen), 29. Honka (Ohtamaa, Hännikäinen), 62. Hännikäinen (Pyörälä). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kubuš (SR) - Dědulja (Běl.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 6:7, navíc Ohtamaa (Fin.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 8108.
Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Sveum, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sörvik - M. Olimb, Patrick Thoresen, K. A. Olimb - Röymark, Rosseli Olsen, Bastiansen - Martinsen, K. Forsberg, Reichenberg - Trettenes, Olden, Roest - Karterud. Trenér: Petter Thoresen.
Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: