Hlavní obsah

Slováky děsí sestup! Jejich gólman po dalším debaklu ztratil trpělivost a nebral si servítky

Jan Škvor (Paříž)Sport.cz

V sobotu schytali v Kolíně nad Rýnem debakl 0:6 od Rusů, o den později přišel další šestigólový příděl i od USA (1:6), a na čtvrtfinále MS můžou slovenští hokejisté definitivně zapomenout. Mnohem víc ale svěřence kouče Zdena Cígera i všechny slovenské fanoušky straší vidina pádu z elitní skupiny. Po nedělním duelu ztratil trpělivost gólman Július Hudáček, který si nebral žádné servítky.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Závar před slovenskou brankou v utkání s USA.

Článek

„Prohrát 1:6 je dost, ale Američané měli dalších pět šest šancí na gól. Vypadalo to, jako kdyby Američani hráli proti juniorům, přitom oni sami jimi jsou. Ale mají kvalitu, my ji, bohužel, nemáme. Bojujeme, co se dá, ale stále mi v naší hře chybí větší obětavost. Deset minut je dobrých, potom uděláme v jednom střídání spoustu chyb, a je hotovo," zuřil Hudáček, od příští sezóny gólman ruského Čerepovce.

Naděje Slováků proti Spojeným státům ožily jen v polovině utkání, kdy Gernát snížil na 1:2, jenže Američané ještě do konce druhé třetiny přidali dva góly. „Za stavu 1:2 jsme měli začít bránit a ne útočit. Šli jsme po puku jako vosa po medu. A dostávali jsme góly do prázdné branky," nechápal Hudáček, co se na ledě odehrávalo.

Slováci na mistrovství světa nemají žádnou posilu z NHL, na to se ale Hudáček nechce vymlouvat. A dává za příklad Lotyše, jimž z nejlepší hokejové soutěže světa přijel jen Girgensons, přesto ale bojují o postup do čtvrtfinále.

Kdo sestoupí z elitní skupiny?
Podle reglementu sestupují dva nejhorší celky v konečném pořadí turnaje, ohroženo ale není Dánsko coby pořadatel příštího MS.
Jak se určí konečné pořadí? Finále a zápas o bronz stanoví pořadí na prvních čtyřech místech. Pořadí týmů vyřazených ve čtvrtfinále a družstev, která skončila v základní části, určí jejich pozice ve skupinách před čtvrtfinálovou fází. O pořadí rozhoduje: 1. vyšší pozice ve skupině, 2. vyšší počet bodů, 3. větší gólový rozdíl, 4. vyšší počet vstřelených branek, 5. vyšší nasazení.
Pozice dvou týmů ve skupině při rovnosti bodů rozhoduje vzájemný zápas, v případě rovnosti bodů u tří a více týmů určí pořadí minitabulky, v níž rozhoduje: 1. vzájemný zápas, 2. větší gólový rozdíl ve vzájemných zápasech, 3. větší počet vstřelených gólů ve vzájemných zápasech, 4. pokud rovnost trvá, berou se v potaz zápasy s prvním výše postaveným týmem, 5. pokud rovnost trvá, berou se v potaz zápasy s dalším výše postaveným týmem, 6. pokud stále není rozhodnuto o pořadí, rozhodne nasazení před šampionátem.
Co z toho plyne pro Slovensko? V případě, že Italové porazí v základní hrací době Dány a Slováci nezískají bod se Švédskem, rozhodovala by o konečném pořadí na chvostu skupiny A minitabulka. Dánové by skončili osmí, ti ale sestoupit nemohou. Nadějí pro Slováky jsou ale ještě Bělorusové ve skupině B: ti mohou skončit se stejným počtem bodů jako Slovensko a poté by rozhodoval o konečném pořadí větší rozdíl ve skóre, větší počet vstřelených branek atd.

Patnáct let se nic nedělalo a tohle je výsledek

„Jenže Lotyši mají dvanáct až třináct hráčů v KHL. Proč nemá Slovan Bratislava Slováky? To jsou přesně ty otázky, které je třeba vyřešit. Celý (náš) systém je momentálně špatný. Kompetentní lidé tu nic nedělali patnáct roků a tohle je výsledek. Je třeba si uvědomit, že o přežití budeme hrát na mistrovství světa ještě hodně roků," předpovídá Hudáček.

A v ostrém tónu pokračuje. „Nás by mohl trénovat i Mike Babcock a chytat by za nás mohl Carey Price, i tak by to ale nepomohlo. I kdybychom hráli například proti Chicagu, vyhrálo by nad námi stejným rozdílem," je přesvědčený 28letý brankář.

Slováci na letošním MS podlehli i Lotyšům, Dánům a Němcům. Jedinou výhru, navíc až po prodloužení, urvali proti Italům. Se ziskem čtyř bodů jim tak stále hrozí, že z elitní skupiny MS sestoupí. Do nižší divize klesnou dva celky s nejhorší bilancí ze základních skupin, v případě, že by mezi nimi bylo Dánsko (pořadatel příštího MS), rozšíří se okruh na tři týmy.

Slováci fandí Dánům

Cígerova družina sice má situaci ve vlastních rukách, jenže jakýkoliv její bodový zisk v úterý proti Švédům, který by dával jistotu záchrany, se jeví jako nepravděpodobný. Proto Slováci musí v pondělí držet palce Dánům, aby proti Itálii získali alespoň bod. Pokud se tak nestane a Slováci vyjdou naprázdno i v úterý proti Švédům, sestup našich východních sousedů nemůže nic odvrátit.

„Věřím, že nám Dáni pomůžou, protože nemáme žádnou šanci vyhrát proti Švédům. V úterý nás čeká druhý nejsilnější soupeř na turnaji, zase to bude hra kočky s myší. Chápu, že fanoušci mají naději, ale nám prostě chybí kvalita. Vždyť trenér neměl (na MS) koho povolat. V NHL máme málo hráčů, navíc už mají svůj věk," krčí Hudáček rameny.

Zachrání se Slováci v elitní skupině MS?
Ano
62,2 %
Ne
37,8 %
Celkem hlasovalo 26365 čtenářů.

Reklama

Související témata: