Hlavní obsah

Švýcarsko - Finsko 2:3ppFinové zdolali Švýcarsko v prodloužení, ze hry je Francie

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Herzog 1 : 0
11. Genazzi 2 : 0
20. Hietanen 2 : 1
48. Rantanen 2 : 2
63. Filppula 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Finska zdolali na mistrovství světa v Paříži po dokonalém obratu Švýcarsko 3:2 v prodloužení. Oba celky se tak přiblížily postupu do čtvrtfinále. Pokud v pondělí Norové nebudou bodovat s favorizovanou Kanadou, zajistí si Finové, Švýcaři, ale i Kanaďané a Češi postup. Na prvního postupující se ale ve skupině B stále čeká a ze hry nově vypadla jen domácí Francie, která na šestém místě ztrácí na čtvrté Finy už čtyři body.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Finové se mohli po konci utkání radovat, porazili Švýcary.

Článek

Švýcaři nastoupili do utkání naladění sobotním večerním obratem proti Kanadě (3:2 v prodloužení), přečkali oslabení při Richardově trestu a hned vzápětí v páté minutě otevřeli skóre. Z levého kruhu překonal Korpisala Herzog a k prvním dvěma gólům na světovém šampionátu z minulého utkání přidal další zásah.

Svěřence trenéra Patricka Fischera to ještě více povzbudilo. Schäppi ještě neuspěl, ale v polovině úvodního dějství se trefil ránou zpoza levého kruhu Genazzi. Korpisala následně nahradil v brance Säteri.

Finové se pak po vyloučeních Filppuly a Järvinena ubránili i 40 vteřin ve třech proti pěti a v 17. minutě si Säteri poradil s Praplanovým pokusem po parádní kličce. Tým trenéra Lauriho Marjamäkiho se dočkal snížení při Ambühlově vyloučení, kdy Hietanen doklepl puk vyražený Genonim.

Finský nápor slavil úspěch

Do druhé části vstoupili Finové náporem, ale vyrovnat se nepodařilo Mirovi Aaltonenovi a potom neuspěl ani s dorážkou Kemppainen. Švýcaři nevyužili přesilovou hru při Pihlströmově vyloučení. Další možnosti Suomi neproměnili Osala a Kemppainen. Pojistku náskoku Švýcarů nezařídil po úniku Hollenstein, který ztroskotal na Säterim.

V třetím dějství měl tři možnosti Praplan, ale Säteri kryl jeho ránu z levého kruhu, pak i pokus zblízka a švýcarský útočník neuspěl ani se střelou v přesilové hře. V 48. minutě při Diazově vyloučení vyrovnal Rantanen tečí střely Villeho Lajunena.

Rozhodnutí nepřineslo v normální hrací době vyloučení Švýcara Richarda ani oslabení Finů po špatném střídání. V nastavení se prosadil před Genoniho individuálně Filppula a zakončením mezi betony rozhodl.

Švýcarsko - Finsko 2:3 v prodl. (2:1, 0:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Herzog (Richard, Untersander), 11. Genazzi (Loeffel) - 20. Hietanen (Savinainen, Aho), 48. Rantanen (V. Lajunen, Aho), 63. Filppula (Savinainen, Hietanen). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Öhlund (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 5:6, navíc Ambühl (Švýc.) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 10.860.
Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Praplan, Hollenstein, Haas - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Ambühl, Suter, Malgin - Suri, Herzog, Richard - Bodenmann. Trenér: Patrick Fischer.
Finsko: Korpisalo (11. Säteri) - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - M. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: