Hlavní obsah

Rusko - Lotyšsko 5:0Suverénní Rusové zničili Lotyše. Na MS zůstávají jako jediní bez porážky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Kiselevič 1 : 0
19. Tělegin 2 : 0
21. Namestnikov 3 : 0
39. Kučerov 4 : 0
54. Bělov 5 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Suverénní hokejisté Ruska rozstříleli v utkání skupiny A na světovém šampionátu Lotyše 5:0. Dosud neporažená sborná se dostala do čela skupiny, které bude hájit v posledním duelu proti USA, z něhož jí stačí bod. Poražení Lotyši se utkají na závěr v boji o postupové čtvrté místo s domácími Němci.

Foto: Marius Becker, ČTK/AP

Ruští hokejisté oslavují gól proti Lotyšům.

Článek
Fotogalerie

Tři body v dresu vítězů si připsali útočníci Nikita Kučerov za gól a dvě nahrávky a Artěmij Panarin (0+3). Čisté konto vychytal Ilja Sorokin, který na turnaji za čtyři třetiny ještě neinkasoval. Dnes si připsal 24 úspěšných zákroků.

V obrovské pohodě hrající Rusové zápasu, který řídili tři čeští rozhodčí, vládli od začátku do konce. A pobavili přes 16 tisíc diváků mnoha parádními kombinacemi. V první velké šanci zakončil Gusev bekhendový blafák těsně vedle, pak gólman Punnenovs vychytal Orlova, ale ve 13. minutě už prošla za jeho záda střela beka Kiseleviče od modré čáry.

Lotyši měli daleko k odevzdanému soupeři, ale šance si i nadále vytvářela sborná. Punnenovs ustál dorážky Kuzněcova i Ničuškina, ale v 19. minutě po skrumáži v lotyšském brankovišti si našel puk Tělegin a dorazil ho do branky, která byla v té chvíli již posunutá. Po konzultaci s videorozhodčím však mohli Rusové slavit, vedli už 2:0.

V úvodu druhého dějství navíc využili přesilovou hru a Namestnikov po pěkné rychlé kombinaci přidal ranou pod horní tyč třetí trefu. Další šanci spálil Šipačov, naopak Sorokin se blýskl proti Cibulskisovi. Ve 34. minutě přišla parádní kombinace v podání Rusů, na jejímž konci byl Dadonov, ale dostal nahrávku trochu moc na tělo, než by potřeboval, i proto zakončil jen do tyče. Jenže pak si našel místo na zakončení z Panarinovy nahrávky Kučerov a trefil přesně horní růžek.

Během třetí třetiny už přece jen oba celky trošku zvolnily s ohledem na další zápasy. Namestnikov dvakrát ztroskotal na Punnenovsovi, který v 53. minutě přenechal místo Kalninšovi. Toho už po 20 sekundách přivítal na ledě nechytatelnou ranou v přesilovce Bělov.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Rusko - Lotyšsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Kiselevič (Panarin, Kučerov), 19. Tělegin (Plotnikov), 21. Namestnikov (Panarin, Kučerov), 39. Kučerov (Panarin, Bělov), 54. Bělov (Gusev, Šipačov). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek - Lhotský (všichni ČR), Jensen (Dán.).
Rusko: Sorokin - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Orlov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Gusev, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Panarin - Ničuškin, Kuzněcov, Barabanov - Tkačov. Trenér: Oleg Znarok.
Lotyšsko: Punnenovs - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis, Bindulis - Daugavinš, Blugers, Roberts Bukarts - Indrašis, Bičevskis, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Pavlovs, Razgals. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: