Hlavní obsah

Češi už mají čtvrtfinále jisté, hrát ho mohou v Paříži. Co k tomu potřebují?

Paříž

Čeští hokejisté mají už čtvrtfinále mistrovství světa jisté, a navíc ho mohou odehrát ve čtvrtek v Paříži. Stačí jim k tomu v úterý porazit Švýcarsko, které ale zatím v každém zápase skupiny bodovalo a na kontě už má i kanadský skalp.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Čeští hokejisté se radují ze vstřelené branky.

Článek

Nejen druhé, ale nakonec i třetí místo v pařížské tabulce může znamenat odklad stěhování do Kolín nad Rýnem. Pokud by tedy ze skupiny A postoupili jako čtvrtí Němci, kteří mají reglementem turnaje zaručený čtvrtfinálový zápas na domácím ledě. V tom případě by se do Kolína musela stěhovat Kanada, přestože základní skupinu B v Paříži ovládla.

Naděje na setrvání ve francouzské metropoli by Čechům úplně nevzala ani jejich případná porážka se Švýcary. V úterním závěrečném utkání skupiny B by však Kanada musela zabodovat proti Finům. „Pro nás není úplně zásadní téma, jestli bychom se měli stěhovat teď, nebo až v další fázi turnaje, pokud bychom postoupili do semifinále," říká reprezentační kouč Josef Jandač.

Hledání ideální sestavy skončilo

I kdyby však Češi nakonec hráli čtvrtfinále ve čtvrtek v Kolíně nad Rýnem, ve středu by ještě trénovali v Paříži a odpoledne by se pak vlakem vydali na cestu, která zabere tři a čtvrt hodiny. „Mohli jsme si vybrat ze tří časů odjezdu vlaků ve volný den a my jsme chtěli trénovat tady v Paříži. Proto jsme si vybrali odpolední odjezd," řekl manažer reprezentace Milan Hnilička.

Češi stejně do Kolína nad Rýnem jet chtějí, protože až tam se budou rozdávat medaile. „Spíš nám v úterý půjde o vítězné naladění před tím klíčovým zápasem," míní útočník Roman Červenka.

„Švýcaři tady hrají velmi dobře organizovaně a dovedou být nepříjemní tím, jak dohrávají souboje. Mají mužstvo pracantů, kteří ale umí hodně přitvrdit a musíme se proti nim udržet na puku a mít dobrý pohyb," přemítá asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Předpokládaná česká sestava proti Švýcarům:
Mrázek - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Plekanec, Sobotka - Pastrňák, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna

Hledání ideální české sestavy je asi u konce. „Kroutili jsme tím možná víc, než je zdrávo. Měli jsme o tom ještě diskusi, ale útoky už zůstanou stejné," říká kouč Josef Jandač. „Nač rozbíjet něco, co snad začíná fungovat," doplňuje asistent Jaroslav Špaček, podle něhož panovala mezi trenéry po zápase spokojenost se třemi útočnými formacemi.

„Tři lajny hrály výborně, jedna trošku haprovala. Proto jsme měli trošku pohovor," přiznal Špaček. Patrně šlo o rozmluvu s druhou řadou nastupující ve složení David Pastrňák, Jan Kovář, Roman Červenka.

„Ještě jsme tady neodehráli šedesát minut tak, jak bychom si představovali. Proti Francii jsme měli hodně vyloučených, do hry se dostalo třeba jen pár hráčů a pak zase byly přesilovky. Proti Švýcarsku bychom chtěli hru rozložit na co nejvíc hráčů a připravit se na čtvrtek," řekl Špaček s tím, že i na závěr skupiny dodrží pravidelné točení gólmanů. „Chytat bude tedy Mrázek."

Reklama