Hlavní obsah

Francie - Slovinsko 4:1Francie se loučila s domácím šampionátem výhrou. Slovinci míří o patro níž

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Roussel 1 : 0
32. Auvitu 2 : 0
45. Roussel 3 : 0
45. Muršak 3 : 1
59. Roussel 4 : 1
Záznam online reportáže

Paříž

Francouzští hokejisté se rozloučili s domácím šampionátem výhrou nad sestupujícím Slovinskem 4:1. Hattrickem a jednou asistencí navrch se blýskl útočník Antoine Roussel. Vítězstvím také udělali tečku za reprezentační kariérou brankář Cristobal Huet a kapitán Laurent Meunier.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovinský brankář Matija Pintaric při zákroku proti Francouzi Laurentu Meunierovi.

Článek
Fotogalerie

Francie ztratila šanci na play off v neděli po prohře s českým týmem 2:5 a následné výhře Finska nad Švýcarskem 2:1 v prodloužení.

V úvodním dějství byli aktivnější Slovinci, ale v úvodu nevyužil šanci Goličič a v 17. minutě po faulu Janila dostal Mušič možnost trestného střílení, ale neměl přesnou mušku. Na druhé straně měl možnost otevřít skóre Sacha Treille.

V úvodu druhé třetiny byli blízko vedení domácí, když Stéphane Da Costa trefil tyč. Hueta sice překonal Rodman, ale obránci Raux s Janilem dokázali puk odvrátit z brankoviště. Ve 29. minutě se při vyloučení kladenského obránce Repeho už radovali domácí, když Roussel tečoval střelu Auvituho.

Za tři minuty zvýšil přesnou střelou z mezikruží Auvitu. Francouzi byli při chuti, další šanci měl Fleury a ve 35. minutě trefil Auvitu bekhendovým pokusem pravou tyč. Sérii nebezpečný pokusů pak kryl Huet a Slovinci nevyužili ani přesilovku.

V závěrečném dějství po faulech Ograjenška a Kovačeviče měli na sedm sekund přesilovku pěti proti třem a stihl ji využít tečí Auvituovy střely znovu Roussel. Hned za 24 sekund ujel v pokračujícím oslabení Muršak a sebral Huetovi nulu. Výsledek i hattrick dovršil ve vlastním oslabení při power play Slovinska do prázdné branky Roussel.

Aplausu se dočkal 24 vteřin před koncem Huet, který pustil na led Hardyho a vychutnal si rozlučku z lavičky. Navíc dostal jednačtyřicetiletý gólman ocenění pro nejlepšího hráče zápasu na francouzské straně. Pak si ještě s Meunierem užili emotivní loučení na ledě.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Francie - Slovinsko 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 29. A. Roussel (Auvitu, S. Da Costa), 32. Auvitu (Bellemare, A. Roussel), 45. A. Roussel (Auvitu), 59. A. Roussel - 45. Muršak (Mušič, Pintarič). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Lemelin (Rak.) - Leermakers (Niz.), Oliver (USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 12.807.
Francie: Huet (60. Hardy) - Hecquefeuille, Auvitu, Besch, Manavian, Raux, Janil, Dame Malka - Bellemare, S. Da Costa, A. Roussel - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Perret, Meunier, Rech - Ritz, Lamperier, Douay. Trenér: Dave Henderson.
Slovinsko: Pintarič - Vidmar, Kranjc, Repe, Kovačevič, Gregorc, Robar, Tavželj, Podlipnik - Verlič, Muršak, Urbas - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, Goličič, Ograjenšek - Kuralt, Mušič, Pem. Trenér: Nik Zupančič.

Reklama

Související témata: