Hlavní obsah

Kanada - Finsko 5:2Marner zařídil třemi body výhru Kanady nad Finskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Marner 1 : 0
4. Lajunen 1 : 1
5. Parayko 2 : 1
14. Marner 3 : 1
29. Point 4 : 1
37. Ohtamaa 4 : 2
41. Duchene 5 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Finska prohráli na mistrovství světa v Paříži s Kanadou 2:5, skončili ve skupině B čtvrtí a ve čtvrtečním čtvrtfinále je čeká nejlepší tým z 'áčka' Spojené státy americké. Vítězná Kanada narazí na domácí Německo. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci zařídil výhru Kanady útočník Mitch Marner.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Kanadští hokejisté oslavují gól proti Finsku.

Článek
Fotogalerie

Kanaďané hrající s jistotou prvního místa se dostali do vedení ve třetí minutě, kdy přečíslení dvou na jednoho s Pointem vyřešil Marner individuálně, položil si obránce Ohtamu a střelou na lapačku překonal Säteriho. Hned za 22 vteřin Finové vyrovnali, když Osalovi sklouzl puk z hokejky tak šťastně, že přihrál před prázdnou branku Janimu Lajunenovi a ten snadno skóroval.

Za 58 sekund už Kanada zase vedla. Za pouhých osm vteřin potrestal Järvinenovo vyloučení obránce Parayko, který trefil pravý horní roh Säteriho branky.

Při trestu Mira Aaltonena se sice Finové ubránili, ale při vyloučení Aha, které se Finům vůbec nelíbilo a kapitán Kukkonen dostal za protesty i desetiminutový osobní trest, už Kanada znovu udeřila. Aho se vrátil na led po deseti vteřinách, když Scheifele zadovkou uvolnil Marnera, který dal druhý gól v utkání.

V druhém dějství nevyužili Finové přesilovku při vyloučení Morrisseye. Při Pihlströmově trestu neproměnili další šance Kanady O'Reilly a Scheifele, ale v 29. minutě už upravil Point na 4:1. De Haanův faul také Finové nepotrestali, radovali se však v 37. minutě, kdy zamířil přesně bek Ohtamaa. Vzápětí neuspěli Aho ani Miro Aaltonen.

Hned po 35 vteřinách závěrečného dějství proměnil únik Duchene a první trefou na turnaji pojistil náskok úřadujícího šampiona. Vzápětí Säterimu pomohla po O'Reillyho teči tyč. Výsledek se už nezměnil, Finové nevyužili ani 63 vteřin trvající přesilovou hru pěti proti třem.

Mistrovství světa v hokeji:
Kanada - Finsko 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Marner (Point, Matheson), 5. Parayko (Marner), 14. Marner (Scheifele, MacKinnon), 29. Point (Matheson, Parayko), 41. Duchene (Couturier) - 4. J. Lajunen (Osala), 37. Ohtamaa (Honka, Kemppainen). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Reneau - Oliver (oba USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:5, navíc Kukkonen (Fin.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 10 202.
Kanada: Pickard - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Ch. Lee - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.
Finsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - M. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: