Hlavní obsah

Voráček: Čtvrtfinále je zrádné. Rusové by se mohli začít vztekat, když to bude vyrovnané

Paříž

Až ve čtvrtek odpoledne vyjedou čeští hokejisté na led pařížské arény ke čtvrtfinále mistrovství světa proti Rusům, na svého kapitána budou hodně spoléhat. Jakub Voráček ví, že přichází zápas, který rozhodne o úspěšnosti celého turnaje, důležitost duelu si ale snaží nepřipouštět. „Jdu do toho s tím, že na ledě nechám všechno a pak uvidím, jak to dopadlo,“ říká.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jakub Voráček na tréninku v Paříži.

Článek

Jsou pro vás zápasy s Ruskem těmi nejvyhecovanějšími?

Jsou nejvyhrocenější z pohledu minulosti, jakou zkušenost s Ruskem máme. Po hokejové stránce ale na Rusy koukám jako na velmi kvalitní a nebezpečné mužstvo, které hraje výborně. Jenže čtvrtfinále je hodně zrádné. Můžeš hrát nejlepší hokej za posledních deset let, pak ale přijde jeden důležitý zápas a všechno se začne rozpadat. Nikdy nevíš, co se stane. Můžou se sejít okolnosti, které nám budou hrát do karet.

Může být vaše výhoda, že o trochu větším favoritem bude sborná?

Už kolikrát byli favoriti...

Třeba ve finále šampionátu 2010, které jste sám zažil, a vraceli jste se jak mistři světa...

To už je sedm let nazpátek... Tenhle zápas bude úplně jiný, tehdy už jsme měli jistou medaili, i když jsme samozřejmě chtěli tu zlatou. Čtvrtfinále je hodně o nervech. Myslím, že pokud bude zápas výsledkově i herně vyrovnaný, bude to nevýhoda Rusů. Mohli by se začít vztekat.

Vy osobně hrajete proti Rusům rád?

Hrajou hokej, což je rozdíl oproti Švýcarsku nebo Norsku, které mají defenzivu hrozně propracovanou. Rusové chtějí hrát ofenzivně a dávat hodně gólů. Těším se, že to bude dobrý zápas. Doufejme, že se šťastným koncem pro nás.

Přál jste do čtvrtfinále sbornou, nebo spíš Američany?

Tady už si nevybereš, je to úplně jedno. Jestli chceme vyhrát zlatou medaili, musíme porazit tři silné týmy. Začínáme u Rusů a každopádně musíme hrát mnohem líp než se Švýcary. Všichni víme, že s nimi to nebylo dobré.

Hlavně vám již po několikáté utekl úvod zápasu...

Až na zápas s Kanadou, kdy jsme sice dostali rychlý gól, ale hokej jsme hráli dobrý, jsme tu dobrý začátek ještě neměli. Jak ho proti Rusům nechytneme, budeme to mít hodně těžké. Když se totiž Rusové dostanou do vedení, jsou rozjetí. A pak taky nesmíme být vylučovaní, protože víme, jak výborné přesilovky tady Rusové mají (využili jich téměř 55 procent).

V centru vaší formace se Sobotkou nahradí Tomáše Plekance Jan Kovář. Věříte, že spolupráce bude fungovat?

S Kovym už jsme spolu hráli první zápas turnaje proti Kanadě a rozuměli jsme si. Když dáme gól a vyhrajeme, ukáže se tohle spojení jako dobrá volba. Asi budeme často na ledě, musíme hrát zodpovědně.

Kdo vyhraje čtvrtfinále hokejového MS?
Česko
53 %
Rusko
47 %
Celkem hlasovalo 35155 čtenářů.

Reklama