Hlavní obsah

Změněný Sobotka chválí přístup v NHL. Zároveň prozradil, co by mohlo na Rusy platit

Paříž

Má před sebou třetí čtvrtfinále na MS v kariéře, před třemi lety v Minsku i předloni v Praze to byla pro Vladimíra Sobotku vítězná zkušenost. „Tak snad do třetice všeho dobrého,“ přeje si český útočník, jenž po konci v play off NHL stihl v Paříži až poslední dvě utkání základní části. Výkon českého mužstva v nich dost kolísal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vladimír Sobotka (uprostřed) přichází na trénink.

Článek

„Nedívám se už zpátky, předchozí zápasy ani tolik neřešily. Až teď máme před sebou ten nejdůležitější zápas. Na Rusy jsem nikdy neměl problém se nahecovat, ale bude to s nimi těžké. Určitě musíme odvést nejlepší práci tady, mohou rozhodnout i maličkosti, detaily," říká Sobotka, který má ze tří sezón v Omsku bohaté zkušenosti s hokejovým stylem soupeře.

„Rusové jsou známí tím, že si rádi pohrají s pukem. Jsou silní jeden na jednoho, obejdou hráče, ale když se sami dostanou pod tlak, přicházejí o klid, rozčilují se. Jakmile začnou ztrácet puky, přestanou si i přihrávat a tahají to pak sami. Přesně do stavu takové frustrace je budeme chtít dostat," uvažuje Sobotka.

Zvláštní pozornost podle něj vyžadují i přesilovky Rusů. „Mají na ně ohromně šikovné hráče v čele se Šipačovem, který dokáže střílet hned z první. Budeme je muset dobře pokrýt, nejlepší by ale bylo snažit se hrát co nejvíc bez faulů," přemítá Sobotka, ale odmítá, že by po různých kontroverzích, které prožil v Rusku, měl na sbornou zvláštní motivaci. „Minulost je za mnou. Poslední dobou jsem se naučil nevztekat, už umí negativní věci mazat z hlavy," říká.

Být maximálně pozitivní, přesně to mu vštěpovali do hlavy od dubnového návratu do St. Louis. „Hrozně mi pomohl přístup, který v Blues razí kouč Mike Yeo. S úsměvem řekne, nevadí, že jsi udělal chybu. Hoď to za sebe, hraj dál. A opravdu, příští střídání se podaří líp," libuje si Sobotka, podle nějž změna v jeho myšlení přišla ze dne na den.

„Ohromně jsem si atmosféru nastolenou v St. Louis užil, úplně jsem se přetočil a začal uvažovat úplně jinak. Člověk pookřeje a víc si pak užívá i samotný hokej. Díky dobrému psychickému stavu pak třeba i méně bolí tělo," vysvětluje Sobotka.

Přitom když přijížděl na závěr základní části NHL, měl trochu obavu, jak ho v klubu přijmou. „Nemůžu říct, že jsem na to nemyslel. Bylo mi jasné, že někdo bude muset ze sestavy ven, přesto všichni byli úplně pozitivní. Necítil jsem z nikoho, že by mi to nepřál a určitě se tohle všechno odrazilo i na mém dobrém výkonu," říká.

Reklama

Související témata: