Hlavní obsah

Udělá Plekanec tečku za reprezentační kariérou? Cítím, že u mě už nějaké příště asi nebude

Paříž

Upřel pohled tak trochu do prázdna a jakoby mu v tu chvíli hlavou proběhlo všech deset mistrovství světa, které za českou reprezentací od roku 2006 odehrál. Hokejový útočník Tomáš Plekanec v Paříži vnitřně cítil, že to letošní bylo možná jeho posledním. „Teď nevím a nechci vyhlašovat oficiální konec, ale bude mi pětatřicet a věk nezastavíte,“ prohlásil tiše po čtvrtfinálovém vyřazení s Ruskem (0:3).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Plekanec v rozpravě s trenérem národního týmu Josefem Jandačem. Útočník Montrealu připustil konec reprezentační kariéry.

Článek
Fotogalerie

Čeští fanoušci při čtvrtfinále MS

Opravdu si umíte představit, že na příští šampionát už nepřijedete, když budete mít v NHL dohráno?

Pro mě je vždycky obrovská čest hrát za nároďák. Myslím, že každý by si toho měl hrozně moc vážit, a když tu šanci má, tak na šampionát přijet. Záleží ale i na trenérech, aby si vyhodnotili, jestli má cenu hráče ze zámoří brát přímo na turnaj, když si tady mužstvo delší dobu nějak chystají. Já cítím, že u mě už nějaké příště asi nebude.

Bolí vás proto letošní vyřazení ve čtvrtfinále tak nějak víc?

Jsem především strašně rád za ty tři medaile, které jsem ze šampionátů v minulosti přivezl. Dobrých hráčů máme pořád dost, jen je potřeba, aby si to všechno sedlo a národní tým určitě zase bude oslavovaný. Já si letos už ale asi neřeknu, že moje šance na to chybějící zlato přijde zase za rok. Jágr hrál sice za repre skvěle i ve 42 letech, ale to já určitě nebudu. Nikdo už nebude takovej.

Očima trenéra Jandače
Chápu Plekyho rozpoložení Je to hráč patřící do generace poctivců, kteří reprezentaci nikdy neodmítali. Ohromný dříč, svoji roli si plnil do puntíku. Bohužel ofenzivně neodehrál zrovna nejlepší turnaj. Nebyl tady ale od kanadských bodů, výborně se snažil zajišťovat hru dozadu. Možná ale skutečně absolvoval poslední mistrovství, už taky musejí jezdit i jiní kluci.

Jak moc vás štve, že jste se v Paříži během osmi utkání nedočkal ani jednoho kanadského bodu?

Nějakej bod jsem tady měl udělat, o tom žádná. Ale klidně bych s tou nulou rád jel dál, kdybychom postoupili. Nevadila by mi, kdyby se týmu dařilo. Všichni jsme teď zklamání, každý čekal víc. I my sami od sebe a já určitě měl týmu výrazněji přispět.

Je těžké vstřebat zklamání, že zápasy o medaile proběhnou v Kolíně nad Rýnem už bez českého mužstva?

Koušu to hodně těžko, ale musíme si umět připustit, že jsme v danou chvíli možná neměli na víc. Ve čtvrtfinále proti Rusům jsme od té čtrnácté minuty, kdy oni dali druhý gól, měli už jen pramálo šancí, abychom se do zápasu dokázali vrátit a ještě s ním něco udělat.

Skutečně přes Rusko nevedla cesta?

Kdybychom při tom velmi dobrém vstupu do utkání dali gól, asi by nám vyskočilo sebevědomí. Měli jsme nakonec v utkání pět přesilovek a škoda, že tam z nich něco nespadlo. Ale celkově nám toho soupeř vážně moc nedovolil.

Co chybělo národnímu týmu nejvíc k tomu, aby na šampionátu uspěl?

Chtělo to víc střílet, chodit do branky, hrát lépe s pukem, dá se vyjmenovat asi všechno. To umění dát gól, jaké proti nám předvedla ve skupině Kanada nebo ve čtvrtfinále Rusko, jsme tam neměli. Když se jejich hráč dostane do šance před brankou, tak prokáže zabijácký instinkt a prostě vymete víko. Od nás v podobné pozici přijde taková polostřela, nebo zbytečně ještě někam nahráváme...

Takže souhlasíte s koučem, že největší potíže byly v koncovce?

Jasně, proti těm silným mančaftům jsme nedávali góly. Mně se ale stejně zdá, že všechno začíná odzadu. Mělo se hlavně lépe bránit. Zadarmo jsme tady soupeřům dávali šance a s nimi i herní sebevědomí, a to nám toho ještě naši brankáři hrozně moc pochytali.

Měl by Tomáš Plekanec po letošním MS uzavřít reprezentační kariéru?
Ano. Je čas, aby mužstvo oživila nová krev
32 %
Ne. Ještě stále má národnímu týmu co dát
68 %
Celkem hlasovalo 14555 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2017

  • Čtvrtfinále

  • 18.05.17      16 : 15 Kolín nad Rýnem
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 2
  • 18.05.17      20 : 15 Paříž
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 3
  • 18.05.17      20 : 15 Kolín nad Rýnem
    Kanada Kanada Německo Německo
    2 : 1
  • 18.05.17      16 : 15 Paříž
    Ruská federace Rusko Česká republika Česko
    3 : 0
  • Semifinále

  • 20.05.17      19 : 15 Kolín nad Rýnem
    Finsko Finsko Švédsko Švédsko
    1 : 4
  • 20.05.17      15 : 15 Kolín nad Rýnem
    Ruská federace Rusko Kanada Kanada
    2 : 4
  • Finále

  • 21.05.17      20 : 45 Kolín nad Rýnem
    Švédsko Švédsko Kanada Kanada
    2 : 1
    po sam. nájezdech
  • 21.05.17      16 : 15 O 3. místo
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 5