Hlavní obsah

Panarin vede produktivitu MS o bod před dalším Rusem Kučerovem

Kolín nad Rýnem/Paříž

Ruský útočník Artěmij Panarin vede po čtvrtfinále produktivitu hokejového mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a Paříži o bod před spoluhráčem Nikitou Kučerovem. Pětadvacetiletý hráč Chicaga Panarin si v sedmi zápasech připsal 14 bodů za čtyři branky a deset asistencí. Při svém třetím startu na světovém šampionátu útočí Panarin na premiérový triumf v kanadském bodování.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Artěmij Panarin z Ruska a český reprezentant Jan Rutta ve čtvrtfinále MS.

Článek

Kučerov zaznamenal v osmi duelech šest gólů a sedm asistencí. Po 12 bodech mají na kontě Švéd William Nylander (6+6), Kanaďan Nathan MacKinnon (5+7) a další Rus Vadim Šipačov (2+10), který vítězství v produktivitě z minulého šampionátu v Moskvě a Petrohradu obhajuje.

O pozici nejlepšího střelce se dělí s šesti góly Kučerov a Nylander s Francouzi Stéphanem Da Costou, Antoinem Rousselem a Američanem Johnnym Gaudreauem. Nejlepšími nahrávači jsou s 10 asistencemi Panarin a Šipačov.

Nejproduktivnější z českých hráčů je na 29. místě David Pastrňák, který si připsal v osmi duelech sedm bodů za gól a šest přihrávek. Mezi nahrávači se dvacetiletý útočník Bostonu řadí na 10. místo.

Kanadské bodování obránců vede Němec Dennis Seidenberg, jenž v osmi utkáních nasbíral osm bodů za gól a sedm přihrávek. Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách má s deseti kladnými body Nylander. Nejtrestanějšími hráči jsou s 27 minutami německý útočník Patrik Hager a kanadský forvard Jeff Skinner.

Brankářským statistikám vládne Rus Andrej Vasilevskij, který má nejnižší průměr 1,34 obdržené branky na zápas, nejvyšší úspěšnost 94,61 procenta a třikrát udržel čisté konto. Český gólman Pavel Francouz je s průměrem 1,49 gólu na utkání třetí a s úspěšností 91,04 procenta devátý.

Dosavadních 60 zápasů navštívilo 625 135 diváků, což je v průměru 10 418 na zápas. V celkovém počtu fanoušků by se letošní turnaj měl zařadit na druhé místo a překonat šampionát v Bělorusku v roce 2014 (640 044 diváků). Rekord vytvořilo předloňské mistrovství světa v Praze a Ostravě s 741 690 fanoušky, což bylo v průměru 11 580 na jeden duel.

Reklama