Hlavní obsah

Poslední se dotkl puku a skončil na zádech. Král Henrik odstartoval zlaté oslavy

Kolín nad Rýnem

Chytil nájezd, zvedl ruce nad hlavu a za pár sekund skončil povalen na zádech. Všichni k němu spěchali. Sladký okamžik, který odšpuntoval příval emocí. Brankář Henrik Lundqvist byl posledním, který se dotkl puku při finále hokejového mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem. Švédsko porazilo Kanadu 2:1 po samostatných nájezdech a oslavy mohly vypuknout. Tým ze severu Evropy se nyní bude rok pyšnit titulem světových šampiónů. První hodiny má za sebou.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Radost čerstvých mistrů světa.

Článek
Fotogalerie

Švédsko prohrálo s Kanadou ve finále v letech 1997, 2003, 2004. Dočkalo se až letos. Kanaďané mysleli na zlatý hattrick, nakonec jim zbyla stříbrná radost s hořkou příchutí zklamání.

Páté a šesté místo, nyní první příčka, ta nejlepší. Takové jsou tři uplynulé švédské roky na světových šampionátech. „Pro mě je to poprvé co jsem se Švédskem vyhrál. Bude to skvělý vrátit domů a slavit se švédskými fanoušky," zářil nadšením útočník Marcus Krüger.

„Je to opravdu velké, je to úžasné, je to splněný sen. Až přijedeme domů, bude to neuvěřitelné, protože hrajeme pro švédské fanoušky," připomněl pro server iihf.com podporu diváků obránce Jonas Brodin.

Žádná gólová přestřelka. Švédové vstřelili gól v poslední minutě druhé třetiny, Kanada vyrovnala na začátku třetí části. Poté dlouho nic, prodloužení nula, až nájezdy musely rozhodnout. Dovednostní disciplína určila nového krále. „Měli jsme šanci to ukončit v prodloužení, ale je to tak, jak to je. Brankář nás celou dobu držel, dával nám šanci. Prodloužení bylo nervózní. Je těžké se s tím teď vyrovnat, srdce je zlomené, ale je to dobrá zkušenost," komentoval porážku forvard Travis Konecny.

Gólman Lundqvist, klíčová postava finále v Kolíně nad Rýnem. Král Henrik byl organizátory vyhlášen nejlepším hráčem Švédů. Na druhé straně byl odměněn také muž v masce - Cal Pickard.

Král brankář Henrik

„Henrik chytal úžasně, on nám dává pokaždé šanci vyhrát. Známe jeho historii, je to vítěz a on to dokázal i dnes, je to chlapík, který ve velkých zápasech předvádí velké věci," rozplýval se nad spoluhráčem Krüger.

Euforie na jedné straně, smutek a zklamání na druhé. Dva pocity, které vždy spolu souvisí po skončení utkání. „Všechno bylo tak rychlé a teď jsem mistr světa. Je to neuvěřitelný pocit. Bylo to těsné, nikdy nevíte, co se stane, ale Henrik byl skvělý," říkal po prvních mistrovských minutách obránce Vancouveru Alexander Edler.

Kanaďané měli v sestavě mimo jednoho hráče všechny z NHL. Švédové zůstali na čísle devatenáct. Největší zastoupení nejlepší soutěže světa ukázalo, že zástupci z této ligy mají jedinečnou kvalitu.

„Nájezdy jsou o štěstí a Lundqvist byl skvělý. Teď to je zklamání, stříbrnou medaili oceníme později," loučil se kanadský útočník Mitch Marner, který chtěl odjíždět s jinými pocity a jinou barvou medaile.

Reklama

Související témata: