Hlavní obsah

Sen švédských bratrů. Příběh, který skončil společným zlatem

Kolín nad Rýnem

Já na bráchu, brácha na mě. V roce 2013 psali zlatou historii bratři Sedinové. Dvojčata k nerozeznání. O čtyři roky později se do žlutého švédského dresu společně oblékla další bratrská dvojice, rodina Lundqvistova. A zase se slavil titul mistrů světa. Pod tím posledním jsou podepsaní brankář Henrik a útočník Joel. První gólman New Yorku Rangers, druhý forvard Frölundy. V Kolíně nad Rýnem v jednom dresu zvedli nad hlavu pohár pro nejlepší mužstvo světového šampionátu.

Foto: Profimedia.cz

Šampióni. Joel a Henrik Lundqvistové si splnili sen, získali zlato na mistrovství světa.

Článek

„Když jsme rostli, sledovali jsme národní tým. Teď jsme získali v jednom dresu zlato, je to splněný sen," přiznal šťastný Joel, bratr slavnějšího Henrika.

Ten opět prokázal, že je brankářem, který ve vypjatých situacích dokáže mužstvo podržet. Přezdívku Král Henrik nemá nadarmo. Právě on deptal kanadské nájezdníky ve finále mistrovství světa. Kryl 42 střel. Poradil si i v nájezdech.

„Skvělý pocit. Když jsem opouštěl New York, byl jsem zklamaný, jak sezóna skončila, ale do Německa jsem přijel, protože jsem měl velkou šanci reprezentovat svoji zem společně s bratrem," přiznal pětatřicetiletý rodák motivaci pro server nhl.com.

Splněný sen

Porážka ve druhém kole Stanley Cupu, konec s Ottawou. Poté ale euforie a radost, kterou našel v Evropě. Bok po boku s rodnou krví. Navíc v národním dresu. Oběma se nyní houpe na krku zlatá medaile.

„Nevím, kolik takových šancí ještě dostaneme. Tohle byl můj cíl i sen zároveň. Byl to velký tlak, ale měli jsme skvělé mužstvo, jsem rád, že jsem se rozhodl přijet a pomoct získat klukům zlato," dodal Henrik, který dosáhl na úspěšnost zákroků 94,6 procenta a v průměru inkasoval 1,31 gólu na utkání a byl nejlepší. Prostě Král Henrik.

Oba se vyfotili s vítězným pohárem. Památka, která obletěla celý hokejový svět. Příběh, který se nepíše každý den. Bratři Lundqvistové jeden výjimečný napsali. A je zlatý.

Reklama

Související témata: