Hlavní obsah

Lotyšsko - Německo 3:1Lotyši v důležité bitvě o čtvrtfinále MS porazili Německo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
37. Keninš 1 : 0
41. Galvinš 2 : 0
48. Džerinš 3 : 0
49. Kahun 3 : 1
Záznam online reportáže

Herning

Důležité body v boji o postup do čtvrtfinále play off mistrovství světa získali hokejisté Lotyšska, kteří ve skupině B v Herningu porazili Německo 3:1. Zato stříbrnému týmu z olympiády v Pchjongčchangu pomůže do vyřazovacích bojů už jen zázrak. Kromě výher nad Finskem a Kanadou potřebují Němci souhru dalších výsledků.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Lotyšský brankář Elvis Merzlikins za pomoci obránce Oskarse Cibulskise likviduje akci německého útočníka Manuela Wiederera.

Článek

Prvním výraznějším momentem opatrného a vyrovnaného zápasu byl faul Draisaitla krátce před koncem úvodní třetiny. V jinak velmi slušně hraném utkání, v němž obdržely oba celky jen po dvou menších trestech, si hvězdný útočník Edmontonu vysloužil za zásah do hlavy a krku navíc i osobní desetiminutový trest.

Bezbrankové skóre vydrželo až do konce 37. minuty. V ní měli po hrubce Lotyšů velkou příležitost Michaelis s Noebelsem, ale zmařila ji nepřesná finální přihrávka. Hra se přelila na druhou stranu, kde se do přečíslení dvou na jednoho dostali Balcers s Abolsem, jenž mohl zakončovat, což čekal i gólman Treutle, ale Abols fantastickou zpětnou nahrávkou našel dojíždějícího Keninše, který poslal puk do prázdné branky.

Nádherná akce jakoby dodala Lotyšům sebevědomí i do startu třetí třetiny a soupeře naopak rozklížila. Už po 15 vteřinách prostřelil německého gólmana ranou pod lapačku Galvinš, a když pak z pod ležícího beka Mebuse vyšťoural kotouč ve 48. minutě Džerinš a zvýšil na 3:0, bylo s finalisty olympiády zle.

Situaci Němců nijak nevylepšila ani rychlá odpověď Kahuna o 46 sekund později. Hager sice v 58. minutě ještě trefil tyč, Němci to zkusili i s hrou bez brankáře, gólově už se však neprosadili.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Lotyšsko - Německo 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 37. Keninš (Abols, Balcers), 41. Galvinš (Indrašis, Džerinš), 48. Džerinš (M. Redlihs, Freibergs) - 49. Kahun (Draisaitl, Ehliz). Rozhodčí: Mayer (USA), Kaukokari (Fin.) - Malmqvist (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:2, navíc Draisaitl (Německo) 10 min. Bez využití. Diváci: 8997.
Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Keninš, Abols, Balcers - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Razgals, Jevpalovs, Meija - Pavlovs. Trenér: Bob Hartley.
Německo: Treutle - Y. Seidenberg, M. Müller, Holzer, D. Seidenberg, Krupp, J. Müller, Mebus - Plachta, Hager, Eisenschmid - Michaelis, Tiffels, Noebels - Kahun, Draisaitl, Ehliz - Krämmer, Pietta, Wiederer - Höfflin. Trenér: Marco Sturm.

Reklama

Související témata: