Hlavní obsah

Kanada - Finsko 1:5Finové překvapili na MS vysokou výhrou nad Kanadou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Rantanen 0 : 1
11. Pageau 1 : 1
14. Pesonen 1 : 2
17. Rantanen 1 : 3
46. Tolvanen 1 : 4
46. Teräväinen 1 : 5
Záznam online reportáže

Herning

Hokejisté Finska porazili na mistrovství světa v základní skupině B v Herningu Kanadu vysoko 5:1. Od vyrovnání Kanaďanů na konci 11. minuty se prosazovali jen Finové, dva góly dal útočník Mikko Rantanen. Devatenáctiletý talent Eeli Tolvanen z Nashvillu, který dnes dorazil do dějiště šampionátu, zaznamenal dva body za gól a nahrávku. Stejně si vedl i Teuvo Teräväinen.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Mikko Rantanen a Sebastian Aho slaví gól v utkání proti Kanadě.

Článek

Finové měli dva dny volna na to, aby zpytovali svědomí po porážce 2:3 s domácím Dánskem. A zjevně jim přišly vhod, protože Kanadě za celý zápas nedali prakticky možnost pomýšlet na úspěch.

Oba celky si v úvodu zkusily hru v početní výhodě. Při té finské zámořský celek přečkal ještě bez úhony závar po Nutivaarově ráně, ale pak prověřil pozornost McElhinneyho z nulového úhlu z rohu kluziště Rantanen a po Schennově teči mohl slavit první dnešní trefu.

Kanaďanům stačily na odpověď dvě minuty a pět vteřin, když Pageau rovněž tečovanou ránou vyrovnal. Jenže ve 14. minutě sklepl Pesonen Nutivaarovo nahození těsně před McElhinneym a Finové byli opět o krůček napřed. O chvilku později Rantanen využil další přesilovku, když dostal hodně času na zakončení. McElhinneyho pak nahradil Kuemper.

Ve 25. minutě měl jedinečnou příležitost ke snížení McDavid. V početní výhodě zakončoval už do prázdné branky, ale trefil držadlo hole Heiskanena, který se snažil ještě zachránit situaci, což se mu nakonec s velkou porcí štěstí povedlo.

Jinak ale prostřední dějství nabídlo především vyloučeními rozkouskovanou hru, v početních výhodách už se ani jednomu týmu skórovat nepodařilo.

Nepovedený výkon Kanady podtrhla 46. minuta, když Kuemperovu rozehrávku zachytil Tolvanen a s přehledem přidal čtvrtou trefu Finů. Jen o deset vteřin později uzavřel výsledek povedenou ranou Teräväinen, jemuž nabil Aho.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Kanada - Finsko 1:5 (1:3, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 11. Pageau (Horvat) - 9. Rantanen, 14. Pesonen (Nutivaara, Tolvanen), 17. Rantanen (Mikael Granlund, T. Teräväinen), 46. Tolvanen, 46. T. Teräväinen (Aho, Kivistö). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Olenin (Rus.) - Goljak (Běl.), Šefčík (SR). Vyloučení: 11:8. Využití: 0:2. Diváci: 9313.
Kanada: McElhinney (17. Kuemper) - Vlasic, Ekblad, Edmundson, Parayko, R. Murray, Pulock, Nurse - Nugent-Hopkins, McDavid, Schwartz - Josh Bailey, R. O'Reilly, B. Schenn - Dubois, Horvat, Pageau - Beauvillier, Barzal, Eberle - Jost. Trenér: Bill Peters.
Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Tolvanen, Manninen, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: