Hlavní obsah

Kanada - Lotyšsko 2:1 PPKanada díky McDavidovi udolala Lotyše a je ve čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Beauvillier 1 : 0
42. Rubins 1 : 1
61. McDavid 2 : 1
Záznam online reportáže

Herning

Hokejisté Kanady porazili v utkání základní skupiny B mistrovství světa v Herningu Lotyšsko 2:1 v prodloužení a díky čtvrté výhře z šesti utkání si zajistili místo ve čtvrtfinále. Druhý bod a s ním spojenou jistotu postupu trefil zámořskému favoritovi po 46 vteřinách prodloužení kapitán Connor McDavid. Lotyše čeká v úterý přímý souboj o postup s domácím Dánskem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kapitán kanadského týmu Connor McDavid střílí v prodloužení vítězný gól v utkání s Lotyšskem.

Článek

Kanada začala podle očekávání a už na konci třetí minuty šla do vedení, když Beauvillier byl tím nejrychlejším, kdo zaregistroval volně ležící kotouč pod klečícím gólmanem Gudlevskisem. Sotva kdo asi v tu chvíli čekal, že od Kanaďanů to bude v základní době vše. Odpovědět mohl záhy Keninš, ale trefil pouze strážce kanadského brankoviště Kuempera.

Lotyši si v průběhu druhé třetiny zahráli v oboustranně slušně hraném duelu obě dvě přesilovky, které se jim naskytly. Nedlouho po skončení té první notně pozlobil Kanaďany Roberts Bukarts. Naopak poté, co se Kanada zformovala po druhém trestu, pláchl Lotyšům McDavid, ale Gudlevskise přelstít nedokázal.

Třetí dějství začalo velmi překvapivě, když po 110 sekundách procedil Rubins ranou zápěstím kotouč za Kuempera. Byla to jedna z pouhých dvou střel Lotyšska mezi tyče, ale přestože Kanada evidentně toužila po vítězné trefě, nedosáhla na ni. Lotyšsku tak v souboji s Dány, kteří mají o bod víc, bude stačit i výhra v prodloužení či po nájezdech.

Kanada se nakonec dočkala v prodloužení, když předvedl své umění McDavid. I když nejprve selhal sám před položeným Gudlevskisem a trefil pouze jeho beton, vzápětí kotouč ze vzduchu doklepl do sítě bekhendem a v souladu s pravidly pod úrovní horní tyče.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Kanada - Lotyšsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Beauvillier (Pageau, Barzal), 61. McDavid (Nugent-Hopkins) - 42. Rubins (Roberts Bukarts, Blugers). Rozhodčí: Reneau (USA), Wehrli (Švýc.) - Malmqvist (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 2966.
Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, R. Murray, Nurse, Chabot - Josh Bailey, R. O'Reilly, Schwartz - Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn - Jost, Horvat, Eberle - Beauvillier, Barzal, Pageau. Trenér: Bill Peters.
Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Cibulskis, Siksna, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Keninš, Abols, Balcers - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Pavlovs, Jevpalovs, Meija - Razgals. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: