Hlavní obsah

Rozhodnuto! Čechy čeká ve čtvrtfinále MS USA a hvězdný Kane. Špačkovi se splnilo přání

Kodaň

Čeští hokejisté se ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa utkají v Herningu se Spojenými státy americkými. Rozhodla o tom úterní porážka Američanů v základní hrací době s Finskem (2:6) ve skupině B.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Američan Patrick Kane se raduje z gólu proti Norsku.

Článek

Spojené státy tak získaly šestnáct bodů, stejně jako Finové. O prvním místě Suomi rozhodla lepší bilance z dnešního vzájemného utkání. Finsko ve čtvrtfinále v Herningu narazí na Švýcarsko, které ve skupině A obsadilo čtvrtou pozici.

Až dnes pozdě večer direktoriát turnaje rozhodne, jestli Češi budou hrát o semifinále v 16:15, nebo až ve 20:15. Je však velmi pravděpodobné, že finská televize bude mít zájem, aby tým Suomi hrál čtvrtfinále se Švýcarskem v Herningu až večer, takže na český souboj s USA by pak připadal odpolední začátek.

Američané ve skupině B postupně porazili Kanadu 5:4 po nájezdech, Dánsko 4:0, Německo 3:0, Lotyšsko 3:2 po prodloužení, Jižní Koreu 13:1 a Norsko 9:3. Až v úterý proti Finům se připsali první porážku na turnaji.

Nejnebezpečnější hráčem Američanů by měl být hvězdný Patrick Kane. Devětadvacetiletý útočník Chicaga, který s Jestřáby vyhrál tři Stanley Cupy, je s sedmnácti kanadskými body za šest gólů a jedenáct asistencí nejproduktivnějším hráčem USA na turnaji.

Zatímco třeba český útočník Tomáš Hyka si zámořského soupeře pro čtvrtfinále příliš nepřál a preferoval Finy, asistent trenéra Jaroslav Špaček měl opačný pohled.

„Nebylo mi to jedno, Američany jsem chtěl dostat. V minulosti jezdili na šampionáty jako na výlety a ve čtvrtfinále mistrovství jsme je často poráželi. Nechci je podcenit, ale pro mě je to soupeř, kterého jsem si přál," prohlásil Špaček.

Česká reprezentace naposledy na MS narazila na Američany před dvěma lety v Moskvě. Tehdy svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka prohráli ve čtvrtfinále 1:2 po nájezdech a turnaj pro ně po nadějných výkonech v základní skupině skončil.

Od té doby národní tým už pod vedením trenéra Josefa Jandače čelil USA dvakrát. V září 2016 je porazil v základní skupině na Světovém poháru 4:3, letos v únoru ve čtvrtfinále ZOH v Pchjongčchangu Češi vyhráli 3:2 po nájezdech. Ze současného kádru reprezentace u toho před čtvrt rokem byli brankář Francouz, obránci Jordán s Poláškem a útočníci Červenka, Horák, Řepík a D. Kubalík.

Reklama

Související témata: