Hlavní obsah

KODAŇSKÝ GLOSÁŘ: Švédům roste zlatá generace a Švýcaři se tlačí na české pozice

Shodné pořadí na medailových stupních jako před pěti lety nabídl letošní světový šampionát hokejistů v Dánsku. Zlatí jsou zase Švédové, kterým se navíc po čtvrt století povedla obhajoba titulu. Stříbro mají Švýcaři, i když tentokrát byli vytouženému historickému triumfu daleko blíž než v roce 2013 ve Stockholmu. A bronz zase patří USA. Dokonce i Česko dopadlo na MS stejně jako tentokrát, obsadilo sedmé místo.

Foto: David W Cerny, Reuters

Gregory Hofmann se raduje z gólu v semifinále s Kanadou.

Článek

Švédové jako jediní na letošním šampionátu neokusili hořkost porážky a tak je titul asi ve správných rukou. Znovu je pod ním podepsán kouč Grönborg, jenž mohutným plnovousem připomíná Engelse, ale jinak ovládá moderní hokejové trendy. Svému týmu ordinoval nejen útočný drajv, ale i herní klid v obraně, kde Švédsko za žádného stavu nepanikařilo.

Grönborgovi nevadilo, že ve srovnání s loňským rokem musel řádně obměnit kádr. Do Dánska vzal třináct hráčů, kteří debutovali na MS, a bylo na nich vidět, jak jsou hladoví po úspěchu. Švédům prostě roste početná zlatá generace, z níž jen Klingberg, Ekman-Larsson a Everberg byli loni v Kolíně nad Rýnem i letos v Kodani. A z pamětníků domácího zlata z MS 2013 nebyl v sestavě už vůbec nikdo.

Žádná jiná evropská země nemá tolik hráčů v NHL jako Švédsko a jeho reprezentace z toho těží. Letošní soupiska Tre Kronor zahrnovala dvacet jmen ze zámoří a je vlastně jedno, kam Švédové sáhnou, snad ve všech klubech NHL mají výtečné hráče na klíčových pozicích.

Finálová účast Švýcarska je sice širokou hokejovou veřejností neustále vnímána jako senzace, ale při podrobném zkoumání poslední pětiletky se zdá, že právě tato země se v elitní světové šestce snaží zaujmout českou pozici.

Zatímco národní tým za celou dobu marně šilhá po medaili, Švýcaři berou druhé stříbro a vychovali možná víc talentů než tuzemské hokejové akademie a je to docela paradoxem, že mezi ně patří i útočník Fiala, potomek českých rodičů. V Kodani dokázali Švýcaři trochu stylem i úspěchem napodobit překvapivé německé olympijské tažení. Smutně se na to ale dívá českému fanouškovi, bohužel, ten vlak s hokejovou elitou nám ujíždí...

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: