Hlavní obsah

Voráček s Gudasem už se připojili k reprezentaci a chystají se na MS. Koho má ještě Říha v hledáčku?

Nitra/Praha
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace odstartovala pátý týden příprav na mistrovství světa. Národní tým se sešel na Slovensku v Nitře, kde bude mít tréninkový kemp. Trenéru Miloši Říhovi se hlásili hráči Philadelphie Radko Gudas a Jakub Voráček, přijeli i obránci Michal Moravčík z Plzně, Jakub Jeřábek z farmy St. Louis v San Antoniu a David Sklenička ze záložního týmu Montrealu stejně jako Jan Kovář z Plzně.

Foto: Eric Hartline, Reuters

Český útočník Philadelphie Flyers Jakub Voráček v akci během utkání NHL.

Článek

„Na pondělním odpoledním tréninku chyběl jen útočník Gulaš, kterého doma zdržely střevní potíže, ale dorazí co nejrychleji," přiblížil trenér Miloš Říha, který i se zmíněným plzeňským hráčem má k dispozici celkem 30 hokejistů – tři brankáře, 11 obránců a 16 útočníků. Jsou tady nově i dva obránci z farem, Sklenička a Jeřábek přijeli bojovat o místo a jsou připraveni se podřídit programu, jinak by ani nemělo smysl, aby jezdili," naznačil kouč.

„Bude možná dobře, že tady zůstaneme stranou zájmu, bydlíme za městem a hráče nebudou rozptylovat žádné vnější vlivy. Práce máme dost. Obrana trošku hapruje a začínáme zase od nuly, přece jen tu bude sedm nových hráčů, kteří si budou zvykat na ten náš trend," naznačil Říha, jaký bude program.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Miloš Říha během utkání Euro Hockey Challenge s Německem.

„Chci, aby se tady dala ještě víc dohromady parta, do přípravy zařadíme i nějaké takové perličky, třeba vhazování a překvapivý protiútok, prostě věci, které mají čeští kluci v hlavách a my bychom je chtěli trošku vytáhnout," přiblížil tréninkový plán.

Jasnou představu o zařazení Voráčka do sestavy mu narušila pondělní Gulašova absence. „Chtěli jsme je zkusit spolu, takhle jsme k němu zatím vedle Kováře postavili Kubalíka. S Kubou Voráčkem si o tom všem ještě popovídáme a zkusíme ho možná ve dvou, ve třech lajnách a pak se rozhodneme, kde se nám bude líbit," řekl Říha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Chytil během tréninku české hokejové reprezentace.

Otazník má u útočníka Chytila. „Ve Varech se ještě šetřil, ale domluvili jsme se, že tady v Nitře půjde celý týden naplno, a jestli situace bude taková, že nebude moct absolvovat zápasy nebo další průběh tréninku, tak se s ním rozloučíme," naznačil, jaký může být osud mladého hráče z NY Rangers.

Kouče zajímají i další možné posily z NHL. „Kolem Rutty s Palátem z Tampy ani Simona z Pittsburghu nemám nové zprávy, snad budeme vědět víc někdy v polovině týdne. Z Calgary, které také nečekaně vypadlo ze Stanley Cupu, pro mne připadá víc do úvahy Frolík než brankář Rittich," míní Říha a nechává stále ještě otevřenou otázku kapitána.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Útočník Michael Frolík (67) v akci.

Dosud měl céčko na dresu obránce Kolář, jako vážný adept na tuto roli se ale jeví Voráček, jenž ji v minulosti i na MS zastával. „Nejdřív si to probereme v realizačním týmu, pak se domluví i hráči mezi sebou, ale zatím je čas na definitivní rozhodnutí. Stejně tak ještě nechávám otevřenou otázku gólmanů," uvedl kouč, jenž se přes Velikonoce snažil doma relaxovat. „Sice jsem připravoval program kempu v Nitře a moc odpočinku toho člověk nemá, ale jeden den jsem hokej úplně vypustil," prozradil.

Říha by si přál, aby finálová série extraligy skončila co nejdřív. „V Liberci i Třinci jsou hráči, které bychom chtěli vyzkoušet a vidět, jak se budou chovat v národním mužstvu, ale musím čekat, stejně neovlivním, kdy boj o titul skončí. I kdyby to ale mělo být až 30. dubna po sedmém zápase, museli bychom hráče pozvat příští týden na turnaj do Brna, aby odehráli alespoň jeden zápas a byli s týmem," prozradil kouč. „Chystám se promluvit i s Tomášem Plekancem, jestli by si nerozmyslel konec reprezentační kariéry, ale myslím si, že jeho odpověď bude zamítává," doplnil trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Plekanec během utkání Chance ligy v dresu Rytířů Kladno.

Česká hokejová reprezentace odehraje v rámci přípravy na Slovensku dva přípravné zápasy s domácím výběrem. V pátek se bude hrát v Trenčíně a v sobotu pak v Nitře.

Nominace českých hokejistů na přípravu před květnovým MS na Slovensku a duely Euro Hockey Challenge se Slovenskem v Trenčíně a Nitře (26. a 27. dubna):
Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovice; 7 zápasů)
Marek Langhamer (Chabarovsk/KHL; 2)
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL; 49),
Obránci:
Filip Pavlík (12/0), Petr Zámorský (oba Hradec Králové; 54/2)
Michal Jordán (76/5), Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL; 89/7)
Michal Moravčík (Plzeň; 17/1)
Radko Gudas (Philadelphia/NHL; 21/2)
Jakub Jeřábek (San Antonio/AHL; 42/4)
Jakub Krejčík (Lukko Rauma/Fin.; 86/2)
Tomáš Kundrátek (Davos/Švýc.; 69/8)
Adam Polášek (Nižněkamsk/KHL; 50/4)
David Sklenička (Laval/AHL; 22/1),
Útočníci:
Milan Gulaš (47/5), Jan Kovář (oba Plzeň; 113/24)
Tomáš Fořt (Zlín; 4/3)
Lukáš Rousek (Sparta Praha; 3/0)
Martin Zaťovič (Kometa Brno; 64/16)
Radim Zohorna (Mladá Boleslav; 6/0)
Rudolf Červený (Brynäs/Švéd.; 13/2)
Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL; 37/8)
Filip Chytil (New York Rangers/NHL; 12/3)
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.; 51/16)
Michal Řepík (Podolsk/KHL; 63/21)
Jiří Sekáč (Kazaň/KHL, 52/5)
David Tomášek (Jyväskylä/Fin.; 21/5)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL; 70/11)
Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.; 14/2)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL; 78/14).

Reklama