Hlavní obsah

Nedvěd obstaral pro Říhu v zámoří kvalitní dvanáctku. Ve hře jsou i další hvězdy z NHL

Brno

K hokejové reprezentaci se připojil teprve před pár dny, ale předtím odvedl generální manažer hokejové reprezentace Petr Nevěd kus dobré práce za oceánem ve snaze o co nejvýraznější posílení českého mužstva pro MS. Díky tomu bude kouč Miloš Říha mít v Brně týden před šampionátem k dispozici celkem dvanáct hráčů ze zámoří.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva trenér české hokejové reprezentace Miloš Říha a generální manažer národního týmu Petr Nedvěd.

Článek

Mezi 36 hokejisty, kteří aktuálně usilují o nominaci, jsou i hráči NHL Jakub Voráček, Radko Gudas (oba Philadelphia), Filip Hronek (Detroit), Jan Rutta, Ondřej Palát (oba Tampa Bay), Michael Frolík (Calgary), Jakub Vrána, Dmitrij Jaškin (oba Washington), Filip Chytil (NY Rangers) a Dominik Simon (Pittsburgh). K tomu se musí ještě připočíst z farmy Montrealu David Sklenička (Laval) a z farmy St. Louis Jakub Jeřábek (San Antonio).

„Osobně jsem rád, že se k tomu kluci takhle postavili. Potěšili mě takovým zájmem, všechna vyjednávání pak pro mě byla jednodušší. Už na začátku jsem říkal, že nechci nikoho přemlouvat. Chtěl jsem, ať přijedou jen ti, kteří maximálně stojí o reprezentaci a start na mistrovství, protože kdo to vezme jen tak napůl, tak ani nepodává výkony, jaké by měl," naznačuje Nedvěd.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd hovoří s novináři.

Poslední dorazí Vrána, až v pátek

Sám ještě jako hráč získal bronz na MS 2012 a cítí, že letos může v enormním zájmu o reprezentaci ze strany hokejistů z NHL hrát roli i to, že na šampionátu v Bratislavě čeká na Česko takřka domácí prostředí. „Něco na tom asi bude, kluci o turnaji na Slovensku hodně mluví, že by si chtěli užít báječnou diváckou kulisu. Nejvíc asi Voráček s Frolíkem, kteří ji zažili na vlastní kůži už před osmi lety," prozrazuje Nedvěd.

Oceňuje vstřícný přístup manažerů zámořských klubů. „Všem bych rád poděkoval. S Filipem Hronkem to jednu chvíli nevypadalo, když Detroit trval na tom, že bude hrát play off na farmě v Grand Rapids. Nakonec ale i manažer Ken Holland pochopil, že pro nás je taková vystřelená kometa a veliký talent, který vzadu hodně pomůže," líčí Nedvěd.

Filip Hronek o MS po vyřazení Grand Rapids

Marian Hajda, <a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Delší dobu vyjednával v zámoří povolení pro útočníka Jakuba Vránu. „Hrál totiž celé play off se špatným ramenem. Já s ním byl rychle domluven, ale oba jsme museli čekat na výstupní prohlídku i dobrozdání klubu. Washington ho nakonec pustil, ale nebylo to z minuty na minutu a proto se Vrána taky připojí v Brně až v pátek," prozrazuje generální manažer českého mužstva.

Realizační tým se ale nevzdává ani snahy dostat na šampionát i hráče vyřazené z 2. kola Stanleyova poháru, které skončí den před startem turnaje v Bratislavě. Zejména by stál o Davida Pastrňáka s Davidem Krejčím z Bostonu a Tomáše Hertla ze San Jose. „Teď je nechávám v klidu pro těžké bitvy play off. Se všemi jsem ale domluvený, že jsou schopní prakticky okamžitě po vypadnutí přiletět. Pak už totiž bude hrát každý den roli," vykládá Nedvěd.

Foto: Mary Schwalm, ČTK/AP

David Pastrňák a Brad Marchand.

Už měl telefon v ruce

Na tři elitní útočníky si přitom dělal zálusk už na konci prvních sérií play off. „Při tom bizarním zápase San Jose jsem deset minut před koncem už měl v ruce telefon, abych hned Hertlíkovi volal, jenže po čtyřech gólech v přesilovce bylo všechno jinak," komentuje generální manažer reprezentace historický obrat Sharks ve třetí třetině sedmého utkání proti Vegas.

Za stavu 2:3 na zápasy už Nevěd moc nevěřil ani postupu Bruins přes Toronto. Ale stalo se. Sám oblékal v NHL dresy celkem sedmi klubů a má pro hráče v zámoří pochopení. „Klukům úspěch přeju a je mi jasné, že se tam ze všech sil perou o možnost získat Stanley Cup. Kdyby se jim to ale nepodařilo, moc rádi bychom je na mistrovství uvítali," připouští Nedvěd.

Foto: Brad Penner, Reuters

Petr Mrázek v brance Caroliny zasahuje před útočníkem Anthonym Beauvillierem z New York Islanders.

V play off NHL ale figurují také další čeští hráči jako Roman Polák a Radek Faksa (oba Dallas) a Petr Mrázek (Carolina). „Vím o nich, jak jsem ale Mrázka viděl ve druhém utkání série s Islanders bezmocně odjet z branky, tak se bojím, že půjde o vážnější zdravotní problém. Sleduju pečlivě i dalšího gólmana Pavla Francouze, jehož ale nyní vytáhli v Coloradu k prvnímu mužstvu, takže šance na uvolnění je zatím minimální," naznačuje Nedvěd, jehož úspěšnost v získávání posil z NHL je zatím takřka absolutní.

Dvě omluvy marodů

„Se všemi hráči se bavím dopředu, aby věděli, že pro nikoho tady nominace není jistá a že se o místo na soupisce pro mistrovství musí poprat. Nemyslím si, že by to v mančaftu nějak zvyšovalo nervozitu. Všichni berou jako logickou naší snaha mít na mistrovství co nejlepší hráče," přemítá Nedvěd, jenž musel přijmout pouze zdravotní omluvenky brankáře Davida Ritticha z Calgary a útočníka Tomáše Noska z Vegas.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Brankář Calgary David Rittich v utkání proti Anaheimu.

„Věděl jsem dlouho, že chytá navzdory potížím s kolenem a že mu zdravotní stav zřejmě neumožní přijet," říká Nedvěda na adresu gólmana, jenž se do play off vůbec nezapojil. „Po vypadnutí Flames jsem Ritticha sice zkoušel, jestli se něco nezměnilo, ale řekl mi, že by to vůči reprezentaci nebylo fér, aby sem přijel zraněný a odváděl výkon na sedmdesát procent. Podobně na tom byl Nosek, jenž hrál se špatnými třísly, která se jen zhoršovala, a po nálezu při výstupní prohlídce už bylo jasno, že nikam jet nemůže," vysvětluje Nedvěd.

Reklama