Hlavní obsah

Říha odtajnil nominaci! Na MS bere Tomáška i Vránu. Kdo nejede, na koho se čeká?

Praha/Brno
Aktualizováno

Tajenka je rozluštěna! Kouč české hokejové reprezentace Miloš Říha zveřejnil v neděli večer krátce po skončení domácích Carlson Hockey Games seznam hráčů, s nimiž počítá pro mistrovství světa v Bratislavě a Košicích. V nominaci jsou tři gólmani, osm obránců a čtrnáct útočníků. Po turnaji v Brně opouští národní mužstvo brankář Marek Langhamer, obránci Filip Pavlík, Jakub Jeřábek, Tomáš Kundrátek, Jakub Krejčík a útočníci Tomáš Fořt, Rudolf Červený, Martin Zaťovič a Lukáš Rousek.

Trenér Miloš Říha odtajnil nominaci na mistrovství světa. Kdo pojede na Slovensko? Video: Sport.cz

 
Článek

V sobotu skončil v přípravě z rodinných důvodů útočník Jiří Sekáč, už ve středu se od mužstva odpojil od týmu ze zdravotních důvodů nejmladší z bratrů Zohornů Radim. „Měl nějakou střevní chřipku. Báli jsme se, abychom neměli podobný Chomutov, takže jsme ho radši poslali domů," vysvětlil Říha.

Už před nedělním duelem s Ruskem byli vyřazeni obránce F. Pavlík a útočník Rousek, kteří celý týden v Brně jen trénovali a do turnaje vůbec nezasáhli. Potom se ale dlouho napjatě čekalo, které další hráče Říha nakonec ještě škrtne. Hráči se jeho verdikt dočkali po bitvě se sbornou krátce před devátou hodinou večer. „Udělal jsem to opravdu s těžkým srdcem. Brali jsme to ale tak, že když mají hráči konkurenci, posouvají se dál. Dřív to možná takhle nebývalo, ale tady všichni měli šanci nás na poslední chvíli přesvědčit," mínil trenér.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Miloš Říha oznamuje jména hráčů pro MS.

Na soupisku pro světový šampionát může každý z týmů zapsat tři brankáře a 22 hráčů do pole. Šedesátiletý kouč dál stojí o příjezd útočníků Davida Pastrňáka s Davidem Krejčím z Bostonu a forvarda Tomáše Hertla ze San Jose. Jejich týmy však ve druhém kole play off NHL vedou v sériích 3:2 na zápasy a k postupu jim tedy chybí jediná výhra.

Ondřej Palát je před nadcházejícím mistrovstvím světa optimistou

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Série se vyvíjí pozitivně pro kluky, ne úplně pro nás, ale tohle se může rychle změnit. Na tyhle hráče ještě stále čekáme," ujistil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

Podobná situace panuje také ohledně brankáře Colorada Pavla Francouze. „S Francíkem jsme domluveni. Když by z play off vypadli, doplnil by tuhle trojici brankářů," řekl Nedvěd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek oslavuje gól proti Německu.

Překvapením je nominace útočníka Jyväskylä Davida Tomáška. „Když se podíváte na jeho statistiky, on je docela úspěšný ve střelbě, brankách. Samozřejmě má nějaké minusy do obrany, ale je to dravec, který se chce ukázat. Je to mládí, které my chceme ukázat. Věřím, že pokud by se do sestavy dostal, tak nám to vrátí," tvrdil Říha, který nakonec na Slovenska nevzal zkušeného křídelníka Martina Zaťoviče.

Byl ten poslední hráč, kterého jsme si pozvali a dali mu na výběr, protože je dospělý, férový chlap a udělal tady kus práce. On si vybral to, že se chce po těžké sezoně připravit na další než čekat v Bratislavě, jestli se dostane na soupisku," objasnil Říha.

Osmička hráčů Gudas, Sklenička, Hronek, Kubalík, Jaškin, Řepík, Moravčík, Chytil hráli na loňském MS v Dánsku.

Český výběr odjíždí po pondělním volnu do Bratislavy v úterý v 9.50 hodin vlakem z Prahy, kde bude mít vyhrazený poslední vagón. Do dějiště šampionátu by měl dorazit ve 13.50 a vpodvečer má v plánu první trénink. O tři dny později vstoupí do turnaje zápasem s obhájci zlata ze Švédska. V základní skupině B se poté ještě postupně střetne s Norskem, Ruskem, Lotyšskem, Itálií, Rakouskem a Švýcarskem.

Nominace českých hokejistů na MS na Slovensku:
Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovice; 9 zápasů)
Šimon Hrubec (Třinec; 6)
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL; 52)
obránci:
Michal Moravčík (Plzeň; 21 zápasů/1 branka)
Petr Zámorský (Hradec Králové; 57/2)
David Musil (Třinec; 16/0)
Radko Gudas (Philadelphia/NHL; 24/3)
Filip Hronek (Detroit/NHL; 10/2)
Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL; 94/7)
Jan Rutta (Tampa Bay/NHL; 31/4)
David Sklenička (Laval/AHL; 26/1)
útočníci:
Dmitrij Jaškin (20/6)
Jakub Vrána (oba Washington/NHL; 0/0)
Jan Kovář (Plzeň; 116/24)
Michael Frolík (Calgary/NHL; 39/5)
Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL; 41/8)
Filip Chytil (New York Rangers/NHL; 17/5)
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.; 56/17)
Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL; 11/2)
Michal Řepík (Podolsk/KHL; 67/22)
Dominik Simon (Pittsburgh/NHL; 26/5)
David Tomášek (Jyväskylä/Fin.; 24/6)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL; 73/12)
Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.; 19/2)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL; 82/14)

Reklama