Hlavní obsah

Češi a medaile na MS? Věřím, že síla v mužstvu je, tvrdí trojnásobný světový šampion

Libor Kalous, Jan ŠkvorSport.cz

Premiéra v sedmačtyřiceti letech. Jako hráč slavil zlato na olympiádě, třikrát na mistrovství světa, v úterý Robert Reichel nasedl na pražském hlavním nádraží do vlaku jako asistent trenéra národního hokejového týmu. Čtyři hodiny na kolejích směr mistrovství světa na Slovensku, cílová stanice Bratislava, kde Češi v pátek rozehrají turnaj proti Švédsku. „Příprava začne dneska na tréninku. Od té doby se budeme soustředit na zápas,“ řekl před odjezdem Reichel, který prožije první světový šampionát jako kouč.

Odjezd národního hokejového týmu na MS.Video: Sport.cz

 
Článek

Vyhovuje vám, že celý tým cestuje na světový šampionát vlakem?

Je dobrý, že nejedeme po D1, žádné čekání v zácpě. Stihneme povinnosti, které máme, ubytovat se, potom trénink. Normální den, kde nebudeme závislí na situaci na dálnici.

Vlakem můžete jet i zpátky s medailí...

Bylo by to příjemný, ale to je ještě daleko. Uděláme maximum, aby kluci zažili to, co jsme zažívali my. Věřím, že síla v mužstvu je.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace David Tomášek (vlevo) a Jan Kovář během odjezdu na MS 2019 do Bratislavy na Hlavním nádraží v Praze.

Kolikrát jste jel jako hráč vlakem na zápas?

Ani jednou. Pro mě to je premiéra. Většinou lítám nebo jezdím autem všude možně.

Vybavujete si nyní úspěšné turnaje, které jste zažil jako hráč?

Vybavuju, ale je to už hodně dávno. Přeju klukům podobné zážitky. Věřím, že síla v mužstvu je. Když si všechno sedne a skloubí, vidím, že mají šanci na úspěch, jako jsme zažili my.

Už cítíte nervozitu?

Těším se, bude to pro mě a celý realizační tým něco jiného. Budeme se snažit kluky připravit, aby měli všechno, aby se nám vyhýbala zranění a nemoci. Abychom měli hodně síly, pak můžeme Švédy znovu porazit. (Češi porazili Švédsko v sobotu v Brně na Carslon Hockey Games 3:0).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radko Gudas se loučí s rodinou během odjezdu na MS 2019.

Jedete na šampionát poprvé jako trenér, očekáváte odlišné pocity?

Nemyslím si, že to je jiný, rozdíl je v tom, že už nehraju hokej, jinak to je podobný. Vždycky jsem se těšil na mistrovství světa, byl jsem rád, že jsem přežil přípravu, protože jsem se bál zranění. Jediný jiný je, že budu stát na střídačce a nemůžu nic ovlivnit na ledě.

V NHL jde dále v play off Boston, takže národní tým neposílí Davidové Krejčí a Pastrňák, bavili jste se o tom už v týmu?

Tyhle věci neovlivníme, ale furt máme ve hře ještě hráče, kteří mohou přijet. Musíme počkat na dva zápasy.

Program Čechů ve skupině B v Bratislavě:
DenČasZápas
Pá 10.5.20:15Česko - Švédsko
So 11.5.20:15Norsko - Česko
Po 13.5.16:15Rusko - Česko
Čt 16.5.20:15Česko - Lotyšsko
Pá 17.5.20:15Česko - Itálie
Ne 19.5.16:15Rakousko - Česko
Út 21.5.12:15Česko - Švýcarsko

Reklama

Související témata: