Hlavní obsah

Další posila na obzoru! Faksův příjezd je blízko, Polák naopak nejede

Trenéři hokejové reprezentace mají zájem o útočníka Radka Faksu, který s Dallasem vypadl z boje o Stanley Cup. Naopak jeho spoluhráč z týmu Stars obránce Roman Polák se na mistrovství světa na Slovensku nepředstaví.

Česká hokejová reprezentace vyhlíží další posilu z NHL Video: SPORT.CZ

 
Článek

Faksa s Polákem prožili ve 2. kole play off NHL hodně bolestné vyřazení. Dallas vedl nad St. Louis 3:2 na zápasy, následně ztratil šesté utkání doma a v noci na dnešek prohrál texaský klub rozhodující sedmý duel až ve druhém prodloužení.

"Radka Faksu jsem kontaktoval a akorát seděl v letadle na cestě zpátky. Uvidíme zítra, až se nám ozve. S Romanem Polákem nepočítáme," řekl po dnešním tréninku novinářům asistent trenéra Robert Reichel.

Zásadní pro příjezd pětadvacetiletého centra do Bratislavy, kde odehrají Češi základní skupinu, bude výstupní prohlídka.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Český centr Dallasu Radek Faksa během sedmého utkání série druhého kola play off NHL proti St. Louis.

"Zájem o Radka máme. On sám chce reprezentovat, jak nám říkal už v sezoně, ale musí samozřejmě ještě projít lékařskou prohlídkou. Musí se k tomu vyjádřit také generální manažer, čekají ho pohovory," uvedl generální manažer národního týmu Petr Nedvěd.

"Když to všechno půjde hladce a dostane zelenou, budeme se samozřejmě snažit o to, aby za nám dorazil co nejdřív. O něco chytřejší budeme možná dneska večer, nebo zítra dopoledne. Zatím nemá cenu o tom nějak spekulovat," doplnil Nedvěd.

Klíčová je zdravotní prohlídka

Připustil, že svou roli může sehrát i náročnost sezony, kterou má Faksa za sebou. "Hráč může třeba po sezoně změnit názor, může být zklamaný z vývoje té série, ale nemyslím si, že tohle by u Radka mělo nastat. Musíme počkat, v mých očích je teď alfou a omegou zdravotní prohlídka, protože po dvou kolech play off v NHL má asi každý nějaké bolístky, tak snad je zdravotně v pořádku," uvedl Nedvěd.

Faksův příjezd by byl pro český výběr vítaný i proto, že jde o centra. "Trošku nám chybí post středního útočníka," připustil kouč Miloš Říha na nominační tiskové konferenci v neděli v Brně.

Foto: Jeff Curry, Reuters

Český útočník Radek Faksa z Dallasu (vpředu) se snaží prosadit v souboji s Carlem Gunnarssonem ze St. Louis v pátém utkání 2. kola play off NHL.

"Kdyby měl Radek chuť přijet, byla by to otázka několika málo dnů. Pro nás je to důležitý hráč a každý zápas, který za nás odehraje, bude určitě přínosem," je přesvědčený Nedvěd.

"Pokud by měl třeba nějaké menší zranění, řešili bychom pak až tady na místě, do jakého zápasu by případně naskočil. Třeba je na tom zdravotně perfektně a za dva dny ho máme v Bratislavě. Musíme si počkat, pro NHL není mistrovství světa prioritou," konstatoval Nedvěd.

Polák nepřijede

Zájem mělo vedení týmu také o Poláka. "Roman se ale rozhodl jinak, na mistrovství světa přijet nechtěl, má k tomu své důvody a my to respektujeme," řekl Nedvěd.

Český tým dnes trénoval stejně jako v úterý ještě v tréninkové hale Zimního stadionu Ondreje Nepely, ve čtvrtek už by si měl vyzkoušet led v hlavní aréně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Roman Polák český tým tentokrát neposílí

Sestava odpovídala druhý den po sobě z velké části té, která nastoupila v sobotu v Brně proti Švédsku (3:0): Bartošák, Jakub Kovář, Hrubec - Hronek, Kolář, Gudas, D. Sklenička, Rutta, Moravčík, Zámorský, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - H. Zohorna, Jan Kovář, J. Vrána - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - Tomášek, T. Zohorna.

"Na něco se samozřejmě připravujeme, ale ta sestava pořád není finální. Ještě jsou dva dny do zápasu, je dost času. Mohou přijít nemoci, cokoliv, také čekáme na vývoj situace v NHL," řekl asistent Reichel.

Příprava už je namířena k úvodnímu duelu s obhájci titulu Švédy, kteří budou na turnaji usilovat o dovršení zlatého hattricku. Naostro začne MS oběma týmům v pátek ve 20:15. "Všechno při tréninku už směřujeme k tomu prvnímu zápasu," uvedl Reichel.

Reklama

Související témata: