Hlavní obsah

Šampionát začíná! S jakou sestavou vyrazí český tým na Švédy? V brance je jasno

Bratislava

Bude to pro české hokejisty v Bratislavě nesmírně těžký začátek mistrovství světa, vždyť dnes od 20.15 vybruslí k úvodnímu zápasu proti obhájcům titulu Švédům. I když se trenér Miloš Říha snažil tajit, už ve čtvrtek pozdě večer vyšlo najevo, že na reprezentační soupisce zatím figurují dva brankáři, sedm obránců a jen deset útočníků.

Kdo bude chytat proti Švédsku? Video: SPORT.CZ

 
Článek

„Nechtěl jsem říkat zapsaná jména veřejně, dokud to od nás hráči neslyšeli na poradě. Nemá smysl zvyšovat jejich nervozitu," tvrdil český kouč, jenž chtěl původně vyčkávat až do konce lhůty pro zaplnění soupisky, což je dvě hodin před úvodním zápasem.

Už pohled na to, jak reprezentanti v Bratislavě trénovali, ale dával vyčíst ustálenou podobu tří obranných dvojic: Hronek s Kolářem, Gudas se Skleničkou a Rutta s Moravčíkem. K nim byl večer zapsán ještě Musil.

Rozumí čeští hokejisté slovenštině? Které slovíčko jim dělalo největší problém?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Pohromadě zůstávají i útoky hráčů NHL ve složení Voráček, Simon, Frolík a Jaškin, Chytil, Palát. Ve třetí lajně od začátku bratislavského pobytu platí spojení Vrány a Jana Kováře. Vedle nich se zapsání z útočníků dočkali Řepík i David Kubalík. „Budeme hrát na tři útoky a trochu improvizovat," připustil kouč.

Čeká se na Faksu

Modré dresy náhradníků měli už během tréninků na obě Tomášek i bratři Tomáš a Hynek Zohornovi, vedle nich pak zůstávají čekateli na místo na soupisce i Robin Hanzl a obránce Zámorský. „Počkáme si, jestli nám skutečně dorazí centr z Dallasu a pak to asi složíme ještě jinak," zmiňoval Říha očekávaný příjezd Faksy.

Jak bude vypadat soupiska českého týmu pro úvod mistrovství světa?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Brankáře pro premiéru už také kouč určil ve čtvrtek, ale nechtěl to zveřejňovat. Čistě náhodou před půlnocí prosáklo, že Jakub Kovář už odjel z Bratislavy domů a tím se potvrdila indicie, že premiéru odchytá Bartošák. Také proto, že udržel čisté konto proti Švédsku před týdnem na evropské tour. Spolu s ním se na soupisce jako druhý gólman objevil Hrubec.

Říha věřil, že brněnskou výhrou 3:0 se čeští hokejisté nechají inspirovat i pro dnešní večer. „Nepředpokládám, že by soupeř měnil systém, musíme dodržet disciplínu a nenechat Švédy hrát. Budou možná ještě trochu agresivnější před brankou, na to se snažíme připravit," řekl trenér s tím, že spíš než nervozitu cítí před premiérou napjaté očekávání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Hronek a Jakub Voráček při utkání s Finy.

Švédové budou na MS útočit na zlatý hattrick, který naposledy získalo Česko na přelomu tisíciletí. Jejich trenér Grönborg se loučí, od léta se vlády na reprezentační střídačce ujme dosavadní asistent Garpenlöv. Dlouho se mělo za to, že odcházejícího trenéra zláká NHL.

Intenzivní zájem projevovalo Buffalo a švédský trenér netajil přání být po Hlinkovi a Suhonenovi třetím Evropanem na pozici kouče v nejlepší lize světa. Navíc jeho žena Dawnie je Američanka. Nakonec však Grönborg pár hodin před startem MS podepsal dvouletou smlouvu ve švýcarském Curychu.

Reklama

Související témata: