Hlavní obsah

Francouz je na cestě. Rodinka oceňuje Kovářův férový tah

Martin Kézr (Bratislava)Sport.czPrávo

Necelých 24 hodin před úvodním zápasem českých hokejistů na bratislavském světovém šampionátu byla dovršena gólmanská rošáda. Jakmile přišla z Colorada zpráva, že Pavel Francouz může v neděli přijet, gólman Jakub Kovář si zabalil a vyrazil na cestu domů. „Víceméně si to Kuba rozhodl sám a cením si, že udělal takhle férovej tah," říká trenér Miloš Říha.

Už je jasno. Faksa přiletí v sobotu a hned by měl hrát. Jak to bude s Francouzem?Video: SPORT.CZ

 
Článek

„Za mě k tomu Kovář přistoupil jako chlap. S gólmany jsme zvláštní skupinka uvnitř národního týmu, řekl bych spíš rodinka. Chováme se k sobě naprosto upřímně a jsem rád, že takhle fungujeme a kluci si vyjdou vstříc," tvrdí trenér brankářů Zdeněk Orct.

„Kovář tady chtěl chytat, jenže v takové formě není, abych ho poslal na Švédy. A než by po příletu Francouze dělal trojku, tak jsme se domluvili, že přenechá místo, jak sám řekl, úspěšnějšímu brankáři v sezoně," líčil Říha, jenž tak v hierarchii posunul Šimona Hrubce z mistrovského Třince. „Kovář na rovinu řekl, že mu bude jedenatřicet a pozici trojky pustí někomu mladšímu, kdo by si ji zasloužil a měl o ni eminentní zájem," dodává trenér brankářů.

Češi jsou už natěšení, až šampionát vypukne. Hned na úvod je čeká soupeř nejtěžší

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Hrubec situaci přijal s pochopením. „Dokud jsme tady jen dva, tak jsem připraven krýt ze střídačky záda Bartézovi a od neděle bude mou povinností podpořit gólmany, kteří se budou svlékat na zápas," líčí 27letý gólman. „Nikde není řečeno, že trojka je jen pro trénink. Každopádně v bráně může stát jenom jeden, druhý je při zápase na střídačce a třetí sedí na tribuně, což by ale nešlo bez toho, aby si všichni navzájem přáli," říká Orct.

Bartošák se v pátek chystal na zápas proti Švédům, aby se postavil teprve podesáté do reprezentační branky, takhle důležitý zápas ještě nechytal. „U něj je úplně jedno, jestli chytá odborářskou ligu nebo mistrovství světa. Je tak zarputilý, že do všeho jde s maximální koncentrací," naznačuje Orct, jehož těší, že je Francouz na cestě. „Známe se hodně dobře z Litvínova a v kabině se mi smějou, že přiletí synáček, ale ani já Pavla neberu jako jasnou jedničku. S ohledem na osmihodinový posun musí dostat prostor k aklimatizaci," uvažuje trenér gólmanů.

Kdo bude chytat proti Švédsku?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Jakmile se ale Francík na to bude cítit, tak bych ho poslal do branky. Ještě tam je jedno ale, jak bude do té doby chytat Bartošák," prozrazuje Orct, jenž během kariéry získal bronzy na MS 1993 a 1998. „Útržkovitě si oba turnaje pamatuju, ale tady to asi i s věkem vnímám jinak. Hlavně mám podstatně větší zodpovědnost, takže páteční večer byl pro mne daleko těžší než před více než dvaceti lety, kdy jsem na šampionát koukal z hlediště jako trojka," míní.

Reklama

Související témata: