Hlavní obsah

Hokejisté s diváky v zádech povalili Švédy. Nejlepší výkon za poslední tři roky, tvrdil Kovář

Bratislava

Parádní začátek. Čeští hokejisté na úvod MS v Bratislavě zdolali úřadující šampióny Švédy 5:2, když předvedli nejlepší výkon od skalpu stejného soupeře na šampionátu v Moskvy před třemi roky.

Překvapilo mě množství šarvátek, že do nás Švédové tak šli, říká Patrik BartošákVideo: SPORT.CZ

 
Článek

„Tolik emocí a nasazení jsem v nároďáku skutečně od toho šampionátu v roce 2016 neprožil. Šli jsme si za tím až neskutečně. Výborný týmový výkon, všichni jsme si pomáhali a moc pomohla úžasná atmosféra v hledišti. Běžela mi husina po těle, dostalo nás to do varu. Skutečně, jako kdybychom hráli doma," říkal Jan Kovář, jenž parádní přihrávkou Dominiku Kubalíkovi zařídil důležité vyrovnání po obratu Švédů ve druhé třetině.

„Nebylo to naslepo, o Kubaldovi jsem dobře věděl, ale jen jsem se bál, jestli ta moje žabka není moc vysoká. Když mu puk spadl před čepel, tak jsem si byl jistý, že dá gól a taky jsem viděl, jak přede mnou smekl," usmíval se český centr. „Kovy to pro mě vymyslel parádně. Tušil jsem, že vždycky kouká, kudy by to prohazoval. Já jsem si proto snažil najít prostor na druhý tyčce a Honza mě tam výborně viděl a jsem rád, že si nakonec dal gól i on sám do prázdné branky soupeře," líčil Dominik Kubalík.

Dvougólový střelec Jakub Vrána. Tenhle kluk patří ke světové extratřídě, chválí ho Jan Kovář

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Národní tým předčil Švédy pohybem i důrazem před brankou a i když sebevědomím reprezentantů zacloumaly dva inkasované góly během necelých tří minut, zvedli zase hlavu. Na začátku třetího dějství spustil uragán elitní český útok a trefa po 33 vteřinách byla zlomová. Lundqvist sice vychytal Voráčka i Simona, ale na dorážku Michaela Frolíka už byl krátký.

Švédsko ještě jako historicky první tým na MS využilo trenérskou výzvu s námitkou, že ležící centr bránil brankářovi, ale sudí uznání gólu potvrdili. „Simonova práce byla skvělá, jen jsem se trochu bál, jak si sudí vyloží pravidla. Pomohlo nám to ale vyhodit Švédy ze sedla," těšilo autora vítězné branky. „Tohle nám hrozně psychicky prospělo, pak už jsme po zbytek zápasu tahali za silnější konec," usoudil Kovář.

Skutečně se začalo znovu hrát podle českých not a washingtonský rychlík Vrána při hře čtyři na čtyři definitivně povalil Švédy. „Ukázal, jaký je to střelec. Šel vůbec poprvé na led a hned to tam Lundqvistovi poslal. Pak jsem viděl z trestné i ten jeho druhý gól, kdy to dostal od Hronka do jízdy, krásně naznačil a zmátl tím švédského brankáře, jenž byl při ráně na zadní tyčku bez šance," popisoval Kovář.

Sám pak pečetil cennou výhru při power play Švédů, kteří psychicky neunášeli nečekanou porážku. „Mám rád, když je to takhle vyhecované. Zaradujeme se, zařveme si a v sobotu večer půjdeme s pokorou na Nory. Dobrý vstup do turnaje je důležitý, ale ještě těch kroků tady musíme udělat spoustu," dodal centr třetího útoku.

Reklama

Související témata: