Hlavní obsah

Neměli jsme tak krvavé oči jako Švédové, poukazuje Říha po úžasné premiéře

Bratislava

Šedesátiletý kouč Miloš Říha už prošel spoustou hokejových bitev, ale bratislavský duel se Švédy byl jeho premiérou na mistrovství světa. Šéf reprezentační střídačky s ní mohl být naprosto spokojen, přiměl svůj tým k epickému výkonu a zasloužené výhře 5:2.

Švédové neudrželi emoce a my to zvládli s bravurou, hodnotí úspěšný vstup do MS Miloš ŘíhaVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Cítil jste, jak si české mužstvo jde od začátku odhodlaně za svým?

Bylo tam nasazení, dobré bruslení, celou první třetinu jsme byli aktivnější a herně lepší, zaslouženě jsme vedli. Bohužel po pauze se hráči vrátili na led nekoncentrovaní, což se promítlo do prvních deseti minut druhé třetiny. Švédové nejen že dali dva góly, ale jak zvýšili agresivitu a zlepšili pohyb, dostávali nás pod obrovský tlak.

Neměl jste v tu chvíli obavy, že dobře rozehraný zápas ztrácíme?

Bylo to z naší strany dost chaotické a zblázněné, Švédové měli jasně navrch a taky velikou možnost dát gól na 3:1, ale Patrik Bartošák jim chytil střelu prakticky do prázdné branky. Tím jsme se vyhrabali z určité krizovky a začali jsme zase hrát svůj poctivý hokej.

Překvapilo mě množství šarvátek, že do nás Švédové tak šli, říká Patrik Bartošák

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Když dokázal Kubalík ještě během druhé třetiny vyrovnat, věřil jste, že český tým je zpátky na správné cestě za senzačním skalpem?

Klíčové bylo, že kluci se vrátili k tomu, co jsme si přesně řekli, že mají dělat. Perfektní třetí část v našem podání to všechno jen stvrdila, povedlo se nám vzít soupeři vítr z plachet gólem hned z prvního střídání ve třetím dějství. Švédové pak už nebyli tak trpěliví, jak vždycky jsou.

Jak jste vnímal situaci, kdy po Frolíkově gólu na 3:2 využil Grönborg trenérskou výzvu?

Když jsme těsně před začátkem šampionátu ještě probírali pravidla, tak tam stálo, že výzvu mohou uplatnit jen do 40 vteřin po vstřelení gólu. A mně se zdálo, že uběhlo víc času, takže myslím, že už ji ani využít nesměli. Podstatné pro nás bylo, že sudí potvrdili svůj verdikt z ledu a Švédsko tím navíc přišlo o možnost oddechového času.

Vypadalo to, že si hráči na favorita pak až nečekaně věří. Čím to?

Už jsme Švédy rychlostí, enormní bojovností a dobrým napadáním porazili v únoru na evropské tour ve Stockholmu i před týdnem v Brně, teď jsme to na ně uplatnili potřetí v letos zatím nejdůležitějším zápase.

Dvougólový střelec Jakub Vrána. Tenhle kluk patří ke světové extratřídě, chválí ho Jan Kovář

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Obhájci titulu tentokrát ale postavili 18 svých hvězd z NHL, přesto padli. V čem je vaši svěřenci předčili?

Byli jsme na ně především dobře připraveni. Do Bratislavy přivezli nesmírně silné mužstvo s vynikajícím trenérem, ale myslím si, že se nechali v určitých fázích utkání unést až za přijatelnou hranicí. Ke konci to bylo až nečekaně vyhecované, ale my neměli tak krvavé oči jako Švédové.

Pomohla výkonu reprezentantů hodně i atmosféra v hledišti, kde měli čeští příznivci jasně navrch?

Trochu jsme očekávali, že tady můžeme být jako doma, ale bylo to vážně nádherné. Myslím, že jsme lidem za tu úžasnou podporu poděkovali výkonem na ledě a tak to má být. Povedl se další krůček k tomu, aby parta byla zase silnější a kluci ještě více věřili tomu, co dělají. Ale nesmíme lítat v oblacích, v sobotu večer čekají Norové a v pondělí odpoledne Rusové a to budou zase těžké utkání.

Reklama

Související témata: