Hlavní obsah

BRATISLAVSKÝ GLOSÁŘ: Mužstvo s diváky v zádech nachází svou tvář

Bratislava

V dějišti mistrovství světa je zatím spíš zamračeno a docela často prší, ale kolem výkonu českých hokejistů se až nečekaně rozjasnilo. Národní tým vstoupil do šampionátu v Bratislavě úžasně a nejde jen o zisk skalpu Švédů a Norů, ale především o předvedenou hru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočníci české hokejové reprezentace Dominik Simon, Michael Frolík a Jakub Voráček na tréninku.

Článek

Michael Frolík svým druhým gólem definitivně zlomil odpor Norů. Cenu mu předával Jaromír Jágr

Že budu proti Norům chytat, jsem se dozvěděl ráno, prozradil Šimon Hrubec

České vítězství nad Norskem sledoval Jaromír Jágr. Co na jeho vzkaz řekl Miloš Říha?

Češi rozstříleli Nory a týmu stoupla sebedůvěra

Je to smršť neskutečného štěstí. Ode dneška každý zápas věnuji synovi, říká čerstvý otec Patrik Bartošák

Reprezentace se zatím prezentuje velmi účinným hokejem s dobrým pohybem, aktivním napadáním a tlakem do brány. Řekl bych, že takový styl přinesl nejvyšší počet hráčů z NHL, které národní tým představil na MS za posledních deset let. Jsou ze zámoří zvyklí po ledě lítat a nutit se do zakončení přímým tahem ke gólmanovi soupeře.

Mladíci Hronek a Chytil ukazují, jak velký pokrok udělali za oceánem od minulého šampionátu. Simon, jenž za národní tým čtyři roky nehrál, předvádí, co se v zámoří naučil vedle Crosbyho a Frolík potvrzuje pověst nejpoctivějšího šikuly v reprezentačním dresu. To vše pod taktovkou lídra Voráčka. Výkon tak nestojí a nepadá se dvěma hráči, přispívá celý tým, jenž nachází svou tvář.

Pokora musí zůstat

Trenér Říha neustále mluví o tom, že potřebuje mít partu a klíčoví hráči mu ji skutečně tmelí. Reprezentanti jsou hladoví a natěšení, moc jim v Bratislavě pomáhá silná divácká podpora. Všichni mluví o husí kůži z atmosféry v hledišti, kde je drtivá převaha českých fanoušků. S nimi v zádech pak sází národní tým na jednoduchost a funguje mu střelba, přičemž základ vychází z disciplinovanosti a poctivého herního přístupu, kdy nikdo nic neošidí.

Mužstvo, které během přípravy působilo dost nevyzpytatelně a křivka výkonu létala nahoru a dolů, ukázalo v úvodních dvou zápasech mistrovství obrovskou touhu, taktickou kázeň, srdce i nespornou kvalitou, i když jsou tam pořád chybky a hráči o nich vědí. Také trenér mluví o tom, že by ještě nalezl nedostatky. Po výborném vstupu do turnaje všem vzroste sebevědomí, pokora ale musí zůstat.

Trefně říká kapitán Voráček, že hráči nesmí mít rypáky nahoru. Český tým ukázal potenciál netušených možností, ale musí ho potvrzovat v každém dalším utkání bratislavské skupiny. Ať už to budou hned v pondělí silní Rusové, nebo pak v dalších dnech třeba zdánlivě slabší Italové či Rakušané.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: