Hlavní obsah

Posila z Colorada v Bratislavě už ladí formu, na sbornou ale nepůjde. Byl by to risk, říká

Bratislava

Do Bratislavy už dorazila další očekávaná posila ze zámoří. Osmadvacetiletý gólman Pavel Francouz absolvoval v neděli s českou hokejovou reprezentací úvodní trénink a v neděli bude dopsán na soupisku, i když pozici brankářské jedničky nemá na šampionátu vůbec jistou.

Proti Rusku ještě Pavel Francouz nenastoupí. Dožene mě časový posun a byl by to risk, říkáVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Kdy jste přiletěl?

V sobotu do Prahy. Šel jsem si lehnout někdy v sedm večer, vzbudil se ve tři a pak už jsem neusnul.

Sledoval jste šampionát na dálku?

Pouze výsledky, přímo zápasy jsem neviděl, protože jsem zrovna byl na cestě. Je samozřejmě úžasné porazit takhle silné Švédy a poté deklasovat Nory. Výborný začátek turnaje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Pavel Francouz, trenér brankářů Zdeněk Orct a brankář Patrik Bartošák na tréninku české hokejové reprezentace na mistrovství světa v Bratislavě.

Měl jste nějaké potíže s uvolněním z denverského klubu?

Ne. Samozřejmě do poslední chvíle se čekalo, jak Colorado odehraje poslední sedmý zápas v play off, a pak to bylo všechno narychlo.

Jak vůbec hodnotíte svoji premiérovou sezonu v zámoří?

Byla dobrá. Samozřejmě šel jsem do ní s tím, abych se dostal do NHL a já k ní jenom přičuchnul. Ale myslím si, že jsem udělal velký pokrok a přiblížil se tomu, abych se do NHL podíval. Účel to splnilo a budu se o to chtít rvát dál.

Co vám daly zápasy na farmě?

Bylo důležité, že jsem ukázal, že můžu hrát na malém hřišti. V tom byl velký otazník, jestli dokážu konkurovat se svojí výškou. Pro mě v tý situaci bylo nejlepší, abych šel na farmu a chytal co nejvíc. Na farmě jsem odehrál hodně zápasů, je to lepší než být nahoře a odchytal jich třeba jenom deset za sezonu. Určitě nelituju, že jsem do zámoří šel a budu dál bojovat, abych se do NHL dostal.

Do NHL jste na několik minut nakouknul. Jaký zážitek byl první zápas?

Hodně velký, i když jsem jenom dochytával nějaké zápasy, ale když je člověk v bráně a zažije tu atmosféru a vidí hráče, co se kolem něj prohání na ledě, které zná jen z televize, tak je to zkrátka skvělý pocit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Pavel Francouz (archivní snímek).

Dá se tento zážitek porovnávat s atmosférou prvního zápasu v extralize nebo v nároďáku?

Vždycky to má svoje kouzlo. Člověk prožívá adrenalinový moment a pro mě osobně to bylo hodně silné, protože já jsem o tomhle snil.

Bylo vám hodně líto, když vás pak poslali zpátky na farmu do AHL?

Samozřejmě jsem chtěl být nahoře co nejdýl. Ten život, servis a všechno je nahoře úplně neuvěřitelný. Bral jsem to ale tak, jak to je. Věděl jsem, že si to musím vyšlapat přes farmu. Zatnul jsem zuby a makal dál.

V prvním mužstvu Avalanche jste plnil roli trojky, jak jste vycházel s gólmany Grubauerem a Varlamovem?

Ke konci byly role tak dané, že jsme nikdo žádnou nevraživost nepociťovali. S Varlamovem jsem se bavil rusky, díky čemuž jsme k sobě našli cestu. Grubauer je Němec, taky Evropan. S oběma jsem si sedl dobře, bavili jsme se jako kamarádi.

Jakou formu jste si přivezl?

Doufám, že co nejlepší. Těžko se to odhaduje, protože jsem nějaké dva týdny nechytal zápas. V Coloradu jsme ale trénovali hodně navíc a musím říct, že jsem se cítil dobře.

Trenér brankářů Zdeněk Orct po nedělním tréninku řekl, že bude chytat s Rusy Bartošák a jako náhradník bude na střídačce připravený Šimon Hrubec. Nemrzí vás to?

Je to logický krok, zítra do dvojičky určitě nepůjdu, časový posun mě určitě dožene. Byl by to zbytečný risk.

Pomůže vám, že po utkání se sbornou bude mít tým dva dny volna?

Vyšlo to dobře, můžu pořádně potrénovat s partou kluků, kteří třeba nehrají a budu se snažit únavu vyhnat tvrdou prací. Ori (Orct) je zkušený trenér gólmanů, dá mi nějaká cvičení, budeme pracovat na detailech. Pokusím se připravit co nejlíp.

Reklama

Související témata: