Hlavní obsah

Z Rusů jsme měli obrovský respekt, říká Říha a hledá ztracenou odvahu týmu. Sám riskuje s Gulašem

Bratislava

Po prohře s Ruskem 0:3 na hokejovém MS v Bratislavě se trenér Miloš Říha podivoval, kde čeští reprezentanti ztratili odvahu. Na úterý jim dal úplné volno a sám plánoval rozklíčovat, proč národní tým při svém třetím vystoupení na letošním šampionátu nepředvedl hokej, který ho zdobil proti Švédům i Norům.

Nastoupili jsme na Rusy s obrovským respektem, říká Miloš Říha. Dopíše na soupisku Milana Gulaše? Video: SPORT.CZ

 
Článek

„Musím teprve najít vysvětlení, proč měli hráči najednou tak obrovský respekt," uznal Říha, jenž marně nabádal své svěřence, aby šli víc po ruských obráncích. „Nebylo to ono, také proto, že naše pětky poztráceli kompaktnost. Beci se báli jít do opěrných bodů a vznikala tam díra, skrz ni soupeř lehce jezdil," tvrdil kouč.

Čeští hokejisté se v útočném pásmu nechávali zatlačit do rohů a Říha se zlobil, že místo přímého tahu na branku zbytečně roztahovali hru do šířky. „Předržovali jsme puk, mizerná byla i střelba. Každý chtěl něco udělat, ale nebylo to pro mužstvo. Navíc nám nešly přesilovky, zase byly komplikované. Všechno začíná u vhazování a v těch jsme úplně propadli," připustil.

Já myslím, že nám nevadí, když si sednem trošku na prdel, říká kapitán Jakub Voráček

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Teprve v závěru druhé třetiny český tým zvýšil agresivitu a dočkal se i gólových možností. „Bohužel šance, co jsme si vytvořili, zůstaly nevyužité i proto, že místo toho, abychom jednoduše vypálili, snažili jsme se hrát všechno až do prázdné brány. To jsem taky nepochopil, takovým stylem s Ruskem nikdy neuspějete," líčil Říha a přes určité zklamání našel na českém výkonu i pozitivum. „Perfektně jsme zvládli oslabení. Kluci je odehráli přesně tak, jak jsme si malovali," řekl.

Na Lotyše s Faksou?

Dalším soupeřem českých hokejistů budou až ve čtvrtek Lotyši. „Díval jsem se na jejich zápas se Švýcary a nebude to nic lehkého. Dobře bruslí a jsou to velcí srdcaři. Hrají jednoduše a na brejkové situace," upozornil Říha, jenž se chystá vytasit už na příštího soupeře trumf v podobě centra Radka Faksy.

Hráli jsme s nimi nahoru, dolů a nechali je hrát, hodnotí zápas s Ruskem Tomáš Zohorna

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

V Dallasu dohrával play off se zraněným ramenem a z NHL má svolení zasáhnout do turnaje až od čtvrtka. „Můj názor je, že mu až tolik není. Sice je zbitej po play off, ale dostal proto, aby si odpočinul a nemyslím si, že ten problém by měl být až takový, že by nemohl hrát hned proti Lotyšům," řekl Říha, jenž má ještě jedno nečekané eso v rukávu.

Od pondělí je s národním týmem v Bratislavě nejlepší střelec i nejproduktivnější hráč extraligy Milan Gulaš, jenž se měl původně zapojit do přípravy 22. dubna na kempu v Nitře. Jeho příjezd se ale postupně odkládal o další dny kvůli střevním potížím, na něž dostal antibiotika. Nakonec při oznámení nominace 5. května Říha sdělil, že s Gulašem musel přestat počítat.

Blbě jsem se rozhodl, asi to bylo hodně čitelný, říká o své neproměněné šanci Jan Kovář

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Myšlenka opětovně oslovit plzeňského útočníka, tak dost lidí kolem nárdoného týmu zaskočila. „Bylo to takové moje překvapení. V noci mě napadlo, že máme ještě v záloze velkého hráče," sdělil s úsměvem Říha. „Tak jsem Milanovi hned zkusil zavolat, on si ještě promluvil s Kovym a pak na to kývl," doplnil kouč.

Říha přiznal, že vsadil na instinkt. I když ví, že riskuje, vždyť Gulaš hrál naposledy 15. dubna, kdy Plzeň prohrála rozhodující sedmý zápas semifinále extraligy v Třinci.

„Bude tady teď pár dnů individuálně trénovat, ale spíš někde mimo, protože nemáme tolik akreditaci. Uvidíme, jak se potom bude cítit, jestli se dostane do rytmu. Celé je to zatím postavené na naší férové dohodě, že možná. Máme ale na soupisce ještě volné místo a občas musíte udělat i nějaké rizikové rozhodnutí," vysvětloval Říha.

Termín, dokdy se chce rozhodnout ohledně Gulaše, ale neprozradil. „Nejsem jasnovidec. Kluci co tady trpělivě čekají na šanci jako Zámorský a Tomášek jsou skvěle připraveni, přitom ale cítím, že Gulašem by se mužstvo vhodně doplnilo. Věřím, že by dokázal vzít na sebe přesilovky, což by dalo celému mužstvu větší klid a jistotu," naznačil Říha.

Navíc má pořád ještě v hlavě myšlenku směrem k NHL. „Sice to zatím vypadá, že Pastrňák a Hertl budou hrát ve finále proti sobě o Stanley Cup, ale kdyby se v zámoří zrodilo nějaké překvapení, byl bych v zájmu reprezentace rád, a proto si tam tu možnost ještě chvíli nechám," řekl kouč českých hokejistů.

Reklama

Související témata: