Hlavní obsah

Zbitý jsem, ale mistrovství je pro mě velké lákadlo, hlásí posila z Dallasu. Nastoupí proti Lotyšům?

Bratislava

Přijel usměvavý a hodně natěšený. Radek Faksa, třináctá posila ze zámoří, se v pondělí konečně připojil k hokejové reprezentaci v dějišti MS a dnes ráno lehce potrénoval. Centr Dallasu má však lehčí potíže s ramenem a vedení Stars ho uvolnilo do Bratislavy za podmínky, že si dopřeje pár dnů klidu a bude se věnovat rehabilitaci.

Radek Faksa dnes v dějišti MS trénoval. Jak to vypadá s jeho ramenem? Video: Sport.cz

 
Článek

Jak se zdravotně cítíte?

Není to ještě stoprocentní, ale ve čtvrtek na zápas už by to mělo být dobré. Měl jsem v plánu přijet dřív, ale manažer Dallasu mi to zatrhnul. Jsem rád, že jsem nakonec vůbec tady.

Rozhodnutí, jestli nastoupit ve čtvrtek, je tedy spíš na vás, nebo na týmu?

Spíš na týmu (úsměv).

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Český centr Dallasu Radek Faksa během sedmého utkání série druhého kola play off NHL proti St. Louis.

V úterý jste spolu s Robertem Reichlem vyjel na led. Čemu jste se věnovali?

Spíš to byl takový gólmanský trénink pro Francika (Pavel Francouz – pozn. red.), zastříleli jsme si, zabruslili, pracovali na kondičce, ale už se těším na středeční týmový trénink, protože je úplně o něčem jiném. Ty nahrávky, souhra a další věci...

Jak jste se cítil na ledě?

Zatím to bylo dobré. Jak už jsem říkal, trénink byl jenom dobrovolný a nebyl s celým týmem, takže jsem se do toho mohl trochu dostat.

Stihl jste se v pondělí podívat i na zápas s Ruskem. Jaké jste z něj měl dojmy?

Atmosféra byla super. První třetinu jsem neviděl, protože jsem ještě rychle zašel s Francikem do posilovny, takže jsem viděl až zbylé dvě. Rusové ukázali svoji kvalitu, ale určitě jim můžeme konkurovat. Já tam trochu pospával a atmosféra mě trochu probudila. V hale bylo hodně českých fanoušků a těšil jsem se na to. Hrát mistrovství světa v Bratislavě nebo Praze je, pokud jde o atmosféru, zhruba nastejno. Je to pro mě velké lákadlo.

Co jste říkal na výkony mužstva v úvodních dvou zápasech se Švédy a Nory?

Já jsem byl až překvapený, jak dobře hráli kluci. Hlavně proti Švédsku, vlítli do toho z obrany do útoku a gólman podržel. Byla fakt radost se na to koukat.

Foto: Jeff Curry, Reuters

Český útočník Radek Faksa z Dallasu (vpředu) se snaží prosadit v souboji s Carlem Gunnarssonem ze St. Louis v pátém utkání 2. kola play off NHL.

Už jste se bavili s trenéry o vašem zařazení do formací?

S panem Říhou jsme se zatím jenom pozdravili. O zápasu jsme ještě vůbec nemluvili.

Říha tvrdil, že přijedete zbitý...

Zbitý jsem. Hrál jsem v této sezoně skoro 100 zápasů, což je velká porce. Hlavně v play off je to fyzicky náročné. Hraje se obden a hodně do těla, navíc letové přesuny... Ta dvě kola v play off NHL mě víc dobila než celá základní část. Teď mám pár dnů na to, abych si odpočinul. Vyšlo super, že máme teď dva dny volna. Ve čtvrtek do toho vlítnu a už budu ready.

Jaké bylo přivítání v týmu?

Hodně kluků znám z NHL, což je super. Hezky jsme se tady sešli. Tým je velmi silný, ukázal to v prvních zápasech, včera jsme měli týmovou večeři. Pokecal jsem s klukama a zeptal se jich, co a jak.

V základní části NHL jste nasbíral 30 bodů za 15 gólů a stejný počet asistencí, i když máte v týmu defenzivní úkoly. Jak jste spokojený s letošní sezonou?

Po osobní stránce to bylo docela dobré. Hrál jsem hodně, přišel nový trenér, takže jsem se musel ukázat. Dostával jsem dost prostoru, hrával i přesilovky, což v loňské sezoně nebylo. A po týmové stránce super, po třech letech jsme se zase dostali do play off. Byl už na nás velký tlak, abychom se do něj dostali. Kdybychom se tam s takovým týmem neprobojovali, bylo by to veliké zklamání. Měli jsme myslím na to jít ještě dál než skončit v druhém kole. Když ale kostra týmu zůstane i na další rok, máme šanci jít ještě dál.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Radek Faksa (12) z Dallasu a Sammy Blais (9) ze St. Louis.

Vypadli jste se St. Louis, v posledním sedmém duelu série na ledě Blues vám ale nepřálo štěstí.

Měli jsme šanci rozhodnout o postupu už v šestém zápase doma. Jenže jsme hned při prvním střídání inkasovali gól a celý zápas se pak od toho odvíjel. Nakonec jsme ho prohráli a v St. Louis to bylo vabank. Bylo těžké tam hrát, v druhém prodloužení jsme dostali gól... Stalo se.

V Dallasu jste měl dobrou úspěšnost na vhazování, které zatím na turnaji v Bratislavě nepatří k nejsilnějším stránkám českého týmu.

Určitě se ode mě čeká dobré buly, už jsem to slyšel i od trenérů. Sledoval jsem, že v prvních zápasech to klukům moc nešlo. Já doufám, že to zlepším. Hlavně v obranném pásmu jsem chodil na buly skoro pořád. Výhoda v Dallasu byla v tom, že jsem tam chodil hlavně na svoji silnou stranu, což je bekhend. Na forhend chodil především Seguin. Honza Kovář je tady taky super na druhé straně, takže by nám to mohlo vyhovovat.

Jaký máte recept na vyhraná vhazování?

Fígl je v tom dobře znát protihráče. Vědět, jak drží hokejku, jak buly vyhrává. V Dallasu se před zápasem vždycky dívám na video, což mi hodně pomůže. V Americe na to dbají podstatně víc než v Česku. Když jsem byl tady v dorostu nebo juniorce, skoro se to netrénovalo. Teď už je to asi jiné. V Americe mi to ale otevřelo oči. V každém tréninku se mu věnujeme. Mám tam dobré učitele Spezzu se Seguinem. Říkají mi, co a jak. Nikdy jsem si nemyslel, že to buly je tak strašně důležité. Zjistil jsem, že se od něj může odvíjet celé střídání.

Podíváte se na video i tady v reprezentaci?

Určitě se na to poptám. Hodně hráčů, co hraje v NHL, už samozřejmě znám. Když uvidím nějaké jiné, zeptám se.

Vaše křivka úspěšnosti na buly měla v sezoně výkyvy. Čím to je?

Chodíte na jiné centry. Doma máte výhodu, že si vybíráte, jelikož střídáte jako druhý. Venku chodíte na jiné soupeře. Doma jsem chodil na ty nejlepší centry.

Jak jste si v Dallasu zvykal na roli obranáře?

Ještě v juniorce za mořem jsem hrál první lajnu, první přesilovku. Stejně jako v Česku. Agent mi ale taky hned říkal, že pokud chci hrát NHL, musím se přizpůsobit tomu, co po mně chtějí. Začal jsem hrát na farmě ve čtvrté lajně, přišlo to samo. Nakonec jsem za tu pozici rád, v NHL je hodně ceněná. Takových hráčů je málo, mám dobrou šanci do budoucna.

Reklama

Související témata: