Hlavní obsah

Macejko baví fanoušky, jeho plyšová podoba však zmizela

Bratislava

Je první, kdo při každém zápase hokejového mistrovství světa vyjede na led. K vidění je i před halami v Bratislavě i Košicích a rádi se s ním fotí nejen děti. Maskot Macejko poutá všude pozornost a baví fanoušky. Jenže plyšová podoba roztomilého medvídka zmizela.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Maskot šampionátu, medvěd Macejko, mezi českými fanoušky.

Článek

Přitom plyšoví maskoti jsou od roku 2006 jednoznačně nejžádanějším suvenýrem z hokejového šampionátu. Na Slovensku to ale celé dostalo trhlinu, Macejko je totiž k lítosti spousty fanoušků naprosto nedostatkovým zbožím.

„Moc jsem si přála mít zase takovou památku, už před čtyřmi lety z Prahy jsem si přivezla Boba s Bobkem a předloni z Paříže Asterixe i Obelixe. Sem jsme jeli na první zápas, jenže to už plyšák nebyl nikde k sehnání," opouštěla Bratislavu se slzami v očích třináctiletá Miriam z Opavy, která v doprovodu maminky kráčela ještě ve staré verzi reprezentačního dresu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Maskoti Bob a Bobek.

Skutečně hned první den šampionátu všichni prodavači z hal i fanzón hlásili, že maskoty vyprodali, přitom někteří neoficiálně přiznávali, že je na pulty ani nedostali. „Vůbec nevím, jak to Slováci měli s prodejem suvenýrů vymyšlené, kolik maskotů objednali, ani jestli je vůbec dali do prodeje, ale navštívil jsem za posledních devět let všechny šampionáty a maskoti tam byli k dispozici celý turnaj," říkal německý fanoušek Siegfried Haase.

Na rovinu přiznal, že ho doma pustili na deset dní na Slovensko jen za podmínky, že přiveze dalšího maskota do sbírky. „Prvního jsem svým vnoučatům koupil, když byl šampionát u nás v Mannheimu, tehdy Urmela a od té doby je vozím z každého turnaje a teď nevím, jak jim dokážu vysvětlit, že v jejich unikátní sbírce bude Macejko chybět," rozčiloval se Haase v Košicích.

Oživlou podobu maskota má už od roku 2008 v režii kanadská firma z Quebeku, která pro ni šije kostýmy a věnuje se i tréninku celkem čtyř animátorů, kteří baví fanoušky v kůži maskota. „Nemluví, ale může komunikovat gesty a pohyby, proto mu rozumějí v každé zemi," řekl manažer Pierre Luc Demers.

Ke zmizení plyšové verze se ale nikdo nehlásí. Organizační výbor k celé aféře zatím mlčí, v zákulisí se vina přehazuje z jednoho subjektu na druhý a zatím jen zazněl příslib, že by se možná během turnaje mohl plyšový Macejko v prodeji přece jen ještě objevit.

Reklama

Související témata: