Hlavní obsah

Idiotské! Jak stupidní. Hrozilo gigantické fiasko, zuří ve Švédsku po hektice s Lotyšskem

Čekala se spíše poklidná záležitost, z níž se ale vyklubalo obrovské drama. Švédští hokejisté si v duelu s Lotyšskem velmi zahrávali s postupem do čtvrtfinále MS a ve své zemi svým počínáním vzbudili velké rozpaky. Ostrou kritiku sklízí především kouč Rikard Grönborg, a to hlavně za své rozhodnutí v závěru utkání.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Švédský kouč Rikard Grönborg během duelu s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Zatímco Švédům stačilo k postupu do čtvrtfinále uhrát ve zbývajících dvou zápasech ve skupině bod, Lotyši potřebovali k uchování naděje vyhrát za tři body. A od začátku se do vlažně hrajících obhájců titulu houževnatě zakousli.

Ve třetí třetině dokonce vedli 3:2, Skandinávci sice vývoj otočili, ale sparťan Roberts Bukarts završeným hattrickem v čase 56:36 srovnal na 4:4 a vrátil outsidera do hry. Jeho gól se nepozdával kouči Grönborgovi, který si vzal tzv. trenérskou výzvu (Coach's Challenge), kvůli podezření na ofsajd.

To však ani kontrola u videa nepotvrdila a Tre Kronor byli za neúspěšné rozhodnutí svého kouče potrestáni dvouminutovým trestem za zdržování hry. A Lotyši měli rázem vítězství na dosah, Švédům naopak hrozilo, že se o účast ve čtvrtfinále budou muset strachovat v posledním duelu proti zatím suverénním Rusům. Hrozbu odvrátil až vítězný gól na 5:4 při risku Lotyšů bez brankáře.

„Idiotské!" hřímala ve studiu švédské televize SVT na adresu kouče někdejší hvězda Philadelphie a reprezentace Mikael Renberg v roli experta. „Nejprve jsem si také myslel, že šlo o ofsajd, ale po prohlédnutí videozáznamu už jsem si jistý nebyl. A pokud máte byť jen minimální pochybnosti, nemůžete za takové situace brát challenge," dodal Renberg.

„Můj bože, jak stupidní rozhodnutí brát challenge v tento moment. Tohle mohlo vstoupit do historie jako nejhorší trenérské rozhodnutí všech dob," natírá Grönborga známý hokejový komentátor Sanny Lindström v listu Expressen.

Expert konkurenčního deníku Aftonbladet Mats Wennerholm sáhl k paralele z minulosti. „Tenhle zápas mohl skončit gigantickým fiaskem. Jak si mohl vzít Grönborg challenge a ohrozit na poslední chvíli postup Švédska. To mi hlava nebere," zlobí se ve svém článku s titulkem: „Mohlo to být nové Bělorusko", který naráží na šokující vyřazení Švédů od Běloruska ve čtvrtfinále olympiády 2002 v Salt Lake City.

Reklama

Související témata: