Hlavní obsah

Koho jsme chtěli? Čechy, jsou schůdní, říká troufale Němec, který začínal v Mariánkách

vap, jsvSport.cz

Čeká ho pikantní čtvrtfinále hokejového MS. Vytoužené nejen pro něj. „Češi jsou schůdní, přáli jsme si je,“ oplýval troufalostí německý útočník českého původu Dominik Kahun po bojích ve skupině. Ve srovnání se mu Češi jeví přijatelnější než třeba rozjetá Rudá mašina. I dalším německým reprezentantům a také trenérovi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Německý útočník Dominik Kahun při rozbruslení před zápasem s ČR.

Článek

"Doufáme, že můžeme udělat další krok. Většina týmu je spokojena, že to jsou Češi," přitakal nad jménem soupeře obránce Yannic Seidenberg. To hlavní se Němcům povedlo. S pěti vítězstvími v sedmi zápasech se vyhnuli Rusům, s nimiž padli při svém loňském famózním olympijském tažení za stříbrem.

"Pokud opět budeme vystupovat jako kompaktní jednotka, určitě máme šanci," věří podle kicker.de v úspěch i trenér Němců Toni Söderholm. "Nejdůležitější je věřit sami sobě. A kluci si věří."

Foto: Pool, Reuters

Německý útočník Dominik Kahun v akci při zápase s Francií před gólmanem Florianem Hardym.

Dvanáctinásobní mistři světa a ve světovém žebříčku šestí Češi ale přece jen vzbuzují respekt. Celkem 3657 zápasů v zámořské NHL mají na kontě čeští reprezentanti na MS. Jak alespoň varovně sečetla německá média.

Němce ale žene vidina první medaile z MS po 66 letech. Kdo ale vlastně na úspěch čeká déle? Češi nezískali medaili z MS předešlých šest let. A poslední německý úspěch je vlastně čerstvý - zmíněné stříbro ze ZOH 2018. A k tomu Němci na probíhajícím MS zjevně potvrdili vzestup. A zase u toho byl Kahun, kterému olympiáda otevřela dveře do NHL.

Český tým dnes čeká čtvrtfinále s Němci. Sestavu trenéři tají. Jisté je to, že chytá Bartošák.

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

„Neleží na nás taková tíha zápasu jako na českém týmu," připomíná Kahun, třiadvacetiletý rodák z Plané u Mariánských Lázní, možnou výhodu svého celku.

Do Čech ještě dojížděl

V pěti letech se s maminkou odstěhoval za hranice. „První hokejové krůčky jsem ale udělal v Mariánkách, kam jsem až do třinácti pravidelně dojížděl," připomíná Kahun, jenž hraje za Německo na MS už počtvrté za sebou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Německý reprezentant s českými kořeny Dominik Kahun při rozbruslení. Večer se postaví proti týmu ČR.

Proti Česku ale bude mít na seniorské scéně premiéru. „Líbí se mi, jak tady vaše reprezentace hraje týmově a maká. My ale stejným způsobem realizovali olympijský zázrak i teď na konci skupiny výhru nad Finy," říká odhodlaně a připouští, že triumfem Němců je autor padesáti gólů v této sezoně NHL, Leon Draisaitl z Edmontonu. „Jeho vítězný gól Slovákům 27 vteřin před koncem nás navedl k postupu," oceňuje Kahun.

Některé z dnešních soupeřů zná osobně. „Dominika Kubalíka dokonce hodně dobře. Řekl bych, že jsme kámoši. Taky jsem mu hned z vlaku, kterým jsme jeli z Košic, psal," usmívá se Kahun, jenž měl i v Chicagu blízko k hráči ze své rodně země. „David Kämpf mi pomáhal udržet znalost češtiny a zřejmě se k nám příští sezonu přidá i právě Kubalík. Navíc NHL startujeme v Praze, to jsou pro mě samé super zprávy," vykládá Kahun.

A ještě jednu motivaci cítí němečtí hokejisté. Mrzí je totiž, že se navzdory loňskému úspěchu na olympijských hrách v Pchjongčchangu stále nedostává v jejich zemi hokeji dost pozornosti. "Myslím, že v minulých letech jsme našemu sportu udělali velkou reklamu, ale nezískali jsme patřičnou pozornost. Pořád musíme bojovat se starými strukturami a fotbalovou monokulturou," říká kapitán Moritz Müller deníku Die Welt.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Němec Moritz Müller (vpravo) a Fin Jere Sallinen.

Akcent na nejpopulárnější světový sport je podle něj přehnaný. "Nevím, jestli je nutné tisíckrát psát o tom, jak se který hráč často šťourá v nose. Nebo o barvě jeho ponožek," dodává kolínský útočník.

Reklama

Související témata: