Hlavní obsah

Kanada - Česko 5:1Marný boj! Češi nestačili na Kanadu, sen o finále se rozplynul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Stone 1 : 0
21. Nurse 2 : 0
26. Dubois 3 : 0
47. Turris 4 : 0
53. Chabot 5 : 0
54. T. Zohorna 5 : 1
Záznam online reportáže

Jan Švanda (Bratislava)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Čeští hokejisté si vysněné finále na mistrovství světa v Bratislavě nezahrají. S Kanadou prohráli 1:5 a v neděli od 15.45 hodin je čeká proti Rusku zápas o bronz. Velkou překážkou pro národní tým byl v sobotu gólman Pittsburghu Matt Murray, jenž kryl 40 ran.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kanadská radost v utkání s Českem v semifinále MS.

Článek
Fotogalerie

Český tým vyrukoval do boje s brankářem Bartošákem, jemuž kryl záda uzdravený Francouz. Jako třináctý útočník byl připraven Vrána, který se pro čtvrtfinále nevešel do sestavy. Jen z tribuny pak sledovali duel Sklenička a Chytil.

Už po pár vteřinách semifinálové bitvy sice z kruhu přestřelil Couturier, jinak ale diváci sledovali opatrný úvod. Ráz celého utkání určil moment ze šesté minuty. Obránce Stecher obešel Koláře, našel před brankou Stonea, jenž šikovně nastavil hůl a po ledě nasměroval puk přesně k levé tyči.

Fanoušci na Staroměstském náměstí v Praze

Dana Kysučanová, <a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Odpověď mohla přijít v následné přesilovce, jenže Murray tým podržel po ráně Gulaše i nebezpečné teči Paláta, kterému poslal střílenou přihrávku před branku Kubalík. Češi obtížně rozráželi obranný val a do vyložených možností se moc nedostávali, i když se Murray několikrát zapotil. A také oddechl, když Frolík po Gulašově nabídce zacílil zblízka těsně vedle tyče.

Zápasy MS, Bratislava
Utkání o 3. místo
Neděle 15:45 Rusko - Česko
Utkání o 1. místo
Neděle 20:15 Kanada - Finsko

Velké zklamání, bolí to, ale byli lepší a zaslouženě vyhráli, hodnotí Frolík

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Prostřední dějství pak začalo pro český celek šokem. Po pouhých deseti vteřinách vypálil Couturier, odraženého puku se zmocnil Nurse, rychle obkroužil branku a o Bartošákův beton skóroval. Národní tým byl opařený, na ledě se objevil i Vrána, jenže šance nepřicházely. Naopak Kanaďané udeřili potřetí. Krásnou přihrávku Marchessaulta zužitkoval u tyče číhající Debuis. Bartošáka poté nahradil mezi tyčemi Francouz, jenže Kanaďané byli na koni. Dobře bránili, bruslili a hráli ve velké pohodě, naopak českým hráčům se nedařilo.

Největší příležitost ke zkorigování stavu měl Palát. Po pěkné přihrávce Jaškina se objevil zcela sám před Murraym, puk po jeho bekhendovém blafáku ovšem skončil vedle tyče. Těsně před druhou přestávkou visel kontaktní gól doslova ve vzduchu. Tomáš Zohorna obral protihráče o kotouč, jenže na Murryaho nevyzrál stejně jako z dorážky Řepík.

Takový gól nepotěší, vyměnil bych ho za vítězství. Ale věřím, že tu medaili uděláme, říká Tomáš Zohorna

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Ve třetí třetině chyběl na ledě obránce Moravčík, kterému ledovali rameno, v Kovářově formaci místo Gulaše naskakoval Palát a Češi dál bušili do kanadské obrany. Ani Kubalík ale recept na Murrayho nenašel a přišel další trest. Mantha zpoza brány předložil kotouč kapitánu Turrisovi a ten ho ranou z první uklidil za Francouzova záda.

Češi chtěli fanoušky potěšit alespoň čestným zásahem, jenže Tomáš Zohorna po povedeném sólu neuspěl. Kanada na ledě dominovala a vítězství ještě zvýraznila. Nejprve už překonaného Francouze zaskočil na brankové čáře Hronek, pak se ale prosmýkl až před českého brankáře Chabot a namířil pod horní tyč. Češi rozjásali publikum až šest minut před koncem. Tomáš Zohorna pronikl před Murrayho a švihem pod víko přece jen rozvlnil síť. V samém závěru ještě přestřelil branku Řepík. Víc už toho národní tým nestihl a finálové brány tak znovu neprorazil. Naposledy se mu to povedlo v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem, kde nakonec dokráčel až ke zlatu.

Strašně moc šancí, chtěli jsme v koncovce až moc, mrzelo Jakuba Voráčka. Teď chce aspoň bronz

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě - semifinále:
Česko - Kanada 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 54. T. Zohorna (Kolář) - 6. Stone (Stecher), 21. Nurse (Couturier), 26. Dubois (Marchessault, Stone), 47. Turris (Mantha), 53. Chabot (Henrique, Strome). Rozhodčí: Tufts (USA), Kaukokari - Sormunen (oba Fin.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 9085.
Česko: Bartošák (26. Francouz) - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Zámorský - J. Voráček, Simon, Frolík - Palát, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, H. Zohorna - J. Vrána. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique - od 41. navíc Jost. Trenéři: Alain Vigneault, Kirk Muller a Lindy Ruff.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2019

  • Čtvrtfinále

  • 23.05.19      16 : 15 Košice
    Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
    po prodloužení
  • 23.05.19      20 : 15 Bratislava
    Česká republika ČR Německo Německo
    5 : 1
  • 23.05.19      16 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 23.05.19      20 : 15 Košice
    Finsko Finsko Švédsko Švédsko
    5 : 4
    po prodloužení
  • Semifinále

  • 25.05.19      19 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Česká republika ČR
    5 : 1
  • 25.05.19      15 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    0 : 1
  • Finále

  • 26.05.19      20 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    1 : 3
  • 26.05.19      15 : 45 Bratislava O 3. místo
    Česká republika ČR Ruská federace Rusko
    2 : 3
    po samostatných nájezdech