Hlavní obsah

Rusko - Finsko 0:1Senzace na účet Rusů. Finále Finům vychytal neznámý brankář

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Anttila 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Pořádnou senzaci přinesl první semifinálový duel na bratislavském MS hokejistů. Dosud suverénní Rusové nedokázali vstřelit gól Finsku, jehož kapitán Anttila gólem z 51. minutě zařídil po třech letech účast v zápase o zlato. Sborná plná hvězd z NHL se musí smířit s nedělním bojem o bronz. Hrdinou byl před šampionátem docela neznámý 24letý brankář Finů Kevin Lankinen, jenž kryl všech 32 ruských střel a podruhé na turnaji udržel čisté konto.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Finská radost po postupu do finále MS.

Článek
Fotogalerie

Začalo se pěkně zostra a obě trestné lavice se brzy zaplnily, Finové ale ani třicet sekund přesilovky čtyři na tři nezužitkovali. I při vyrovnaném počtu hráčů na ledě však dokázali zavírat dosud neporaženou sbornou v jejím obranném pásmu a rázem si tak vytvořili několik střeleckých příležitosti.

U všech se ale vyznamenal Vasilevskij, nejvíc práce měl asi s Kaskiho tečí. Na druhé straně dal o sobě vědět Ovečkin, ale Lankinen puk po jeho střele bezpečně schoval v lapačce. Na finského brankáře nevyzrál zblízka ani Kučerov, král kanadského bodování NHL.

Ruský semifinálový smutek a finská radost

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Nejblíž gólu v první třetině byli po ohromném závaru před ruskou brankou Finové . Pesonen vypálil z pravého kruhu, Vasilevskij sice vleže zasáhl, ale kotouč neudržel ve své moci. S dorážkou přispěchal navzdory důslednému bránění Lindbohm a finští fanoušci v hledišti už zvedali ruce. Český rozhodčí Fraňo byl ale blízko celé situace a viděl, že puk se zastavil přesně na brankové čáře.

Už během druhé třetiny se oba brankáři dostali na dvacet úspěšných zásahů, ale na ukazateli skóre dál svítily dvě nuly. Finové měli v koncovce i trochu smůly. Ve 24. minutě Ojamäki pálil jen do tyčky.

Rusové se nechtěli nechat útočně zahanbit a Malkin šikovně našel Grigorenka, který zakončoval k levé tyčce, ale Lankinen si betonem připsal důležitý zákrok. Podobně jako při přečíslení zakončovaném Gusevem.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Rušno před ruskou brankou v semifinále MS s Finskem.

Kapitán Anttila o sobě dal vědět, když přejel modrou čáru a z pravého kruhu přinutil Vasilevského k dalšímu parádnímu zákroku. Oba gólmani čarovali, Lankinen vychytal i střelce zlatého olympijského gólu Kaprizova. Ještě než uběhl čas z druhé třetiny, ocitl se v obrovské šanci Hakanpää, jenže přestřelil.

Ve třetím dějství už začínala být na Rusech znát nervozita, zatímco Finové hráli dál trpělivě z obrany a každou příležitost využívali k protiútoku. Rusové si pak vytvořili drtivý tlak v přesilovce a Malkin našel před brankou zcela volného Dadonova. Nejlepší střelec Rusů na turnaji ale napálil pouze Lankinena.

Rozhodnutí přinesla 51. minuta, kdy Jokiharju pálil a Zajcev neobratně pustil k dorážce finského kapitána Anttilu, který našel mezírku mezi Vasilevského betony. Zbytek utkání už měl stejnou podobu. Rusové bušili do Finů, kteří ale hráli výborně organizovaně a nesmírně obětavě. Navíc jim v brance kouzlil Lankinen, jenž přitom celou sezonu prožil na farmě Chicaga. Sborné už nepomohla ani dvouminutová power play.

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě - semifinále:
Rusko - Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávky: 51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo (ČR) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 9085.
Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Tělegin, Andronov, Kovalčuk - Barabanov. Trenér: Ilja Vorobjov.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2019

  • Čtvrtfinále

  • 23.05.19      16 : 15 Košice
    Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
    po prodloužení
  • 23.05.19      20 : 15 Bratislava
    Česká republika ČR Německo Německo
    5 : 1
  • 23.05.19      16 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 23.05.19      20 : 15 Košice
    Finsko Finsko Švédsko Švédsko
    5 : 4
    po prodloužení
  • Semifinále

  • 25.05.19      19 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Česká republika ČR
    5 : 1
  • 25.05.19      15 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    0 : 1
  • Finále

  • 26.05.19      20 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    1 : 3
  • 26.05.19      15 : 45 Bratislava O 3. místo
    Česká republika ČR Ruská federace Rusko
    2 : 3
    po samostatných nájezdech