Hlavní obsah

Byl by pro Čechy bronz z MS zbytečný? Takový zápas nepotřebovali ani oni, překvapil Malkin

S týmem nabitým hvězdami od nich mnozí očekávali titul mistrů světa, na který čekají už od roku 2014. Jenže hokejisté Ruska v čele s Kučerovem, Ovečkinem, Malkinem nebo Kuzněcovem se vytouženého zlata v Bratislavě zase nedočkali. Bronz ze slovenské metropole je pro sbornou málo. A dvaatřicetiletý útočník Jevgenij Malkin nyní přiznává, jak těžké pro tým kouče Vorobjova bylo připravit se na utkání o třetí místo. Kdyby rozhodoval on sám, tento zápas by na šampionátech zrušil.

Foto: Profimedia.cz

Ruský útočník Jevgenij Malkin po zápase o bronz na letošním MS se svým klubovým spoluhráčem z Pittsburghu Dominikem Simonem.

Článek

Zatímco pro sbornou bylo cokoliv jiného než zisk zlata neúspěchem, český tým vedený trenérem Milošem Říhou by bral jakýkoliv cenný kov. Vždyť ten poslední, bronz z Helsinek, je už sedm let starý.

Pro hvězdného forvarda Pittsburghu Malkina i přesto nemá bitva o bronz dvou smutných poražených semifinalistů žádný smysl. „Myslím, že je nutné změnit formát světového šampionátu, protože zápas o bronz je zbytečný. Takový zápas jsme nepotřebovali ani my, ani Češi," prohlásil v rozhovoru pro ruský sportovní server championat.ru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jevgenij Malkin v dresu ruské hokejové reprezentace.

„Když prohrajete semifinále, nespíte kvůli tomu, jste naštvaní a je těžké se naladit na zápas o třetí místo. Češi navíc hráli (semifinále s Kanadou) až večer, na hotel se vrátili pozdě v noci a další den odpoledne už je čekal zápas o bronz. I oni byli semifinálovou prohrou raněni, stejně jako my určitě chtěli hrát o zlato," soudí Malkin, jemuž šampionát na Slovensku nevyšel úplně podle představ, když v deseti duelech zaznamenal jediný gól.

Semifinálová porážka 0:1 s Finskem, která Rusům zbortila sny o zlatu, ho stále bolí. „Byl na nás velký tlak, všichni od nás očekávali finále, zlato. Dobře jsme věděli, že když máme takhle silnou sestavu, měli bychom turnaj vyhrát. Jenže po ostudné porážce s Finskem nemohli ani trenéři najít ta správná slova podpory," přiznává rodák z Magnitogorsku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zklamaní český kapitán Jakub Voráček a trenér Miloš Říha po prohraném zápase o bronz.

Namotivovat se na souboj o bronz, když všichni počítali s finálovým kláním, bylo pro Rusy velmi náročné. „Jasně, že jsme proti Čechům chtěli vyhrát, ale ta porážka s Finy pro nás byla psychická rána. Proti Čechům jsme sice dělali všechno možné, abychom získali alespoň bronz, jenže jsme hráli špatně a svým výkonem nás zachránil gólman Vasilevskij," uvědomuje si Malkin.

Reklama

Související témata: