Hlavní obsah

Dárek k narozeninám? Českého reprezentanta poslali do nejhoršího týmu NHL

Aktualizováno

Pěkný dárek dostal od vedení St. Louis český hokejový útočník Vladimír Sobotka k dnešním 31. narozeninám. V NHL se totiž stěhuje do Buffala v rámci výměny za kanadského forvarda Ryana O'Reillyho. Klub potvrdil výměnu na svém twitterovém účtu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka během tréninku reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Článek

Kromě Sobotky získalo Buffalo rovněž Tage Thompsona a Patrika Berglunda. Český útočník si tak v prestižní zámořské soutěži vyzkouší už třetí klub. V minulosti působil kromě St. Louis také v Bostonu, který jej draftoval v roce 2005. Útočník má v NHL na kontě dohromady 463 utkání a 155 bodů za 47 gólů a 108 asistencí. V play off v 51 duelech nasbíral 18 bodů za pět tref a 13 přihrávek.

Buffalo v minulé sezóně uhrálo v základní části NHL 62 body, což jej pasovalo na nejhorší tým základní části slavné zámořské soutěže. Na boje o Stanley Cup však nedosáhl ani tým St. Louis, tomu však k postupu chyběl jediný bod. Sobotka v minulé sezóně vstřelil jedenáct gólů a připsal si i dvacet asistencí. Útočník má ještě na příští dvě sezóny platnou tříletou smlouvu s průměrným ročním příjmem 3,5 miliónu dolarů.

Letní novinky u českých hráčů v NHL
Přestupy
JménoZ-doSmlouvaPlat/sezóna*
Tomáš PlekanecToronto-Montreal1 rok2,25 mil.
Petr MrázekPhiladelphia-Carolina1 rok1,5 mil.
Roman PolákToronto-Dallas1 rok1,3 mil.
Vladimír SobotkaSt. Louis-Buffalo2 roky3,5 mil.
Prodloužení smluv
JménoKlubSmlouvaPlat/sezóna*
Tomáš HykaVegas1 rok650 tis.
Marek MazanecNY Rangers1 rok650 tis.
Martin FrkDetroit1 rok1,05 mil.
Michal KempnýWashington4 roky2,5 mil.
*) plat v amerických dolarech

Generální manažer St. Louis Doug Armstrong netajil, že příčinou změn byla nepovedená poslední sezóna. "Když nepostoupíte do play off, musejí nastat změny. Tým se tam nedostal po několika letech a taková pozice klubu nesedí. I fanoušci jsou nespokojení," uvedl Armstrong.

A dobrá nálada pochopitelně po sezóně nevládla ani v Buffalu. "Cítili jsme, že změny musejí být dynamické. Na jednu stranu jsme měli v kabině skvělé lidi, ale když skončíte na 31. místě, musíte něco změnit," uvedl generální manažer Sabres Jason Botterill.

Buffalo bude nově stavět i na osmnáctiletém švédském obránci Rasmusi Dahlinovi z Frölundy, jehož získalo předminulý týden jako jedničku draftu.

Sabres také v neděli podepsali tříletý kontrakt na 8,5 miliónu dolarů s brankářem Carterem Huttonem, který byl po skončení smlouvy právě v St. Louis nechráněným volným hráčem. Vytvoří dvojici s Linusem Ullmarkem. Dosavadní gólman Buffala Chad Johnson se naopak upsal na rok St. Louis a vydělá si 1,75 miliónu dolarů.

Kádr nabíjí i Colorado

NHL hlásí i další novinky. Americký hokejový obránce Ian Cole bude působit v Coloradu. Devětadvacetiletý dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru podepsal jako nechráněný volný hráč s Avalanche tříletou smlouvu na 12,75 miliónu dolarů. Posilou klubu z Denveru je i útočník Matt Calvert. Dosavadní hráč Columbusu uzavřel tříletý kontrakt na 8,4 miliónu dolarů.

Cole slavil triumf ve Stanleyově poháru v letech 2016 a 2017 s Pittsburghem, kde hrál ještě v uplynulém ročníku, který ale dohrál v Columbusu. Hrál i za St. Louis, v NHL má na kontě celkem 405 utkání a 97 bodů za 20 branek a 77 asistencí. V play off nasbíral v 62 duelech 17 bodů za gól a 16 přihrávek.

Osmadvacetiletý Calvert byl dosud v NHL věrný jen barvám Blue Jackets. V 416 zápasech si připsal 149 bodů za 72 tref a 77 asistencí. V 16 kláních play off přidal deset bodů za šest přesných zásahů a čtyři přihrávky.

Nash míří do Columbusu

Hokejový útočník Riley Nash bude v kariéře v NHL pokračovat v Columbusu. S Blue Jackets se jako volný hráč dohodl na tříleté smlouvě s celkovým příjmem 8,25 miliónu dolarů. V porovnání s posledními dvěma sezónami v Bostonu si tak výrazně polepší, u Bruins inkasoval 900 tisíc dolarů ročně.

Devětadvacetiletý Nash má za sebou statisticky nejvydařenější sezónu kariéry. Jednadvacítka draftu 2007 odehrála v základní části 76 utkání s bilancí 41 bodů za 15 branek a 26 nahrávek, v devíti startech v play off přidal Nash asistenci.

Do NHL si Nashe sice vybral Edmonton, ale v nejlepší klubové soutěži světa debutoval až jako hráč Caroliny. Od té doby nastoupil do 399 duelů základní části a připsal si 139 bodů (53+86). Během 15 zápasů ve vyřazovacích bojích nahrál na tři góly.

Hurá za trenérem do Calgary

Hokejový útočník Derek Ryan se po nejlepší sezóně v kariéře přesune v NHL z Caroliny do Calgary. Jednatřicetiletý Američan podepsal jako nechráněný volný hráč s Flames tříletý kontrakt na 9,375 miliónu dolarů. V Calgary naváže na spolupráci s koučem Billem Petersem, který jej dosud vedl v týmu Hurricanes.

Ryan v uplynulém ročníku nasbíral v 80 duelech 38 bodů za 15 gólů a 23 asistencí. Představil se i na mistrovství světa v Dánsku, kde přispěl k zisku bronzu sedmi body za čtyři trefy a tři přihrávky z deseti utkání. Oproti dosavadnímu ročnímu příjmu 1,425 miliónu dolarů si výrazně polepší.

Ryan v NHL debutoval až v 29 letech v sezóně 2015/16, před kterou přišel do Caroliny po roce stráveném ve švédském Örebru. Předtím hrál v letech 2011 až 2014 v EBEL za Székesfehérvár a Villach. V NHL má na kontě 153 utkání a 69 bodů za 28 gólů a 41 asistencí.

Reklama

Související témata: